Sari la conținut

Vrăjitorul din Oz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vrăjitorul din Oz
Informații generale
AutorL. Frank Baum
Subiectorfan
GenFantasy Children's novel
Ediția originală
Titlu original
The Wonderful Wizard of Oz
LimbaEnglish
EditurăGeorge M. Hill Company
IlustratorW. W. Denslow
Țara primei aparițiiUnited States
Data primei apariții17 May 1900
Format originalPrint (hardback and paperback), Audiobook
Număr de pagini259 p., 21 leaves of plates (first edition hardcover)
ISBNN/A
OCLC9506808
Cronologie
The Marvelous Land of Oz

Vrăjitorul din Oz (în engleză The Wonderful Wizard of Oz) este un roman pentru copii scris de autorul L. Frank Baum având ilustrații originale de W. W. Denslow. A apărut prima oară la editura George M. Hill Company din Chicago la 17 mai 1900, fiind retipărită de nenumărate ori, în engleză mai ales sub titlul The Wizard of Oz. Cartea a fost adaptată într-un popular musical pe Broadway și a fost ecranizată în 1939. Prezintă aventurile unei fetițe numite Dorothy Gale în Ținutul lui Oz, după ce este luată în zbor de o furtună din Kansas. Cartea originală este domeniu public în SUA din 1956.

Rezumatul cărții[modificare | modificare sursă]

Orfana Dorothy și câinele ei Toto locuiesc în Kansas când un tornado îi duce în Țara lui Oz. Dorothy descoperă că casa ei a căzut peste Vrăjitoarea Rea a Estului și a ucis-o, luând pantofii magici de argint ai Vrăjitoarei. Dorothy cere ajutorul Vrăjitorului din Oz pentru a se întoarce în Kansas și în această călătorie își face noi prieteni: un Sperietoare, un Om de Tinichea și un Leu Friguros.

Se confruntă cu o serie de dificultăți, dar în cele din urmă ajung în Orașul de Smarald. Marele Oz promite să le îndeplinească dorințele, dar mai întâi trebuie să omoare Vrăjitoarea Rea a Vestului. După ce înving Vrăjitoarea, Dorothy și prietenii ei descoperă că Marele Oz este de fapt un bătrân mic. Cu toate acestea, Marele Oz își îndeplinește dorințele prietenilor săi.

Dorothy cere ajutorul Bună Vrăjitoare a Sudului, Glinda, pentru a se întoarce acasă. Glinda îi spune lui Dorothy să își unească călcâiele pantofilor de argint de trei ori și să le ordone să o ducă acasă. Dorothy face acest lucru și se întoarce fericită în Kansas în brațele mătușii sale Em.[1]

1900 first edition cover, George M. Hill, Chicago, New York.
Back cover.

Ecranizări[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Oz Büyücüsü Kitap Özeti - Arabuloku” (în turcă). . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]