Virusul herpes simplex

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Virusul herpes simplex
Herpes simplex virus TEM B82-0474 lores.jpg
Clasificarea virusurilor
Grupă: Grupa I (dsDNA)
Ordin: Herpesvirales
Familie: Herpesviridae
Subfamilie: Alphaherpesvirinae
Gen: Simplexvirus
Specii
  • Herpes simplex virus 1 (HSV-1)
  • Herpes simplex virus 2 (HSV-2)

Virusul herpes simplex (HSV) este un virus care se manifestă sub două forme, ambele însoțite de umflături apoase, dureroase pe piele sau membrane mucoase (precum gură sau buze) sau pe organele genitale. Această boală este contagioasă, mai ales în timpul unei erupții, fiind incurabilă cu tehnolgia actuală. Infecția buzelor este cunoscută popular ca "herpes".

HSV-1 și HSV-2[modificare | modificare sursă]

Dintre cele opt tipuri cunoscute de HSV, cele mai comune sunt tipul 1 (HSV-1) și tipul 2 (HSV-2). HSV-1 este cel mai comun și este asociat mai degrabă cu infecțiile orofaciale, de obicei buzele. Acest tip de infecție se răspândește mai ușor datorită localizării sale foarte expuse. Este în general considerat (deși nu ar trebui) ca o infecție mai puțin serioasă.

HSV-2 este asociat cu infecțiile organelor genitale, cu toate că ambele tipuri pot să afecteze cele două zone. Infecția cu HSV-2 este de o importanță deosebită din cauza naturii asimptomatice a infecției și posibilitatea de transmitere chiar și prin intermediul unor indivizi care nu prezintă niciun fel de simptome.

Herpesul nu se vindecă și de aceea putem cădea psihic, afectându-ne viața cu partenerul.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]