Villa Bartolomea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Villa Bartolomea
—  Comună  —
Villa Bartolomea
Villa Bartolomea
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Villa Bartolomea se află în Italia
Villa Bartolomea
Villa Bartolomea
Villa Bartolomea (Italia)
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 45°9′0″N 11°21′0″E / 45.15000°N 11.35000°E / 45.15000; 11.3500045°9′0″N 11°21′0″E / 45.15000°N 11.35000°E / 45.15000; 11.35000

Țară Italia
RegiuneVeneto
ProvincieVerona

Cod ISTAT23095

ReședințăVilla Bartolomea[*]
ComponențăCarpi, San Zeno in Valle, Spinimbecco

Guvernare
 - PrimarLuca Bersan (29.05.2007)

Suprafață
 - Total52,99 km²
Altitudine14 m.d.m.

Populație (01.08.2014)[1]
 - Total5898 locuitori
 - Densitate111,3 loc./km²

Fus orarCET (+1)
 - Ora de vară (DST)CEST (+2)
Cod poștal37049
Prefix telefonic0442
Cod poștal37049
Cod cadastralL912
Comune vecineCastagnaro, Castelnovo Bariano (RO), Giacciano con Baruchella (RO), Legnago, Terrazzo

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap Modificați la Wikidata

Poziția comunei în cadrul provinciei
Poziția comunei în cadrul provinciei

Villa Bartolomea este o comună din provincia Verona, regiunea Veneto, Italia, cu o populație de 5.898 de locuitori și o suprafață de 52,99 km².

Geografie fizică[modificare | modificare sursă]

Villa Bartolomea se află la 45 km de Verona. O mare parte a teritoriului este ocupat de mare Valli Grandi Veronesi, în timp ce așezările urbane de la Villa Bartolomea se dezvolta în vecinătatea râului. Satul San Zeno în Valle, acum depopulare, este situat la marginea de sud a orașului, la râul tătare și Emisarul Canal.[2] Vila Bartolomea se învecinează la vest cu municipiul Legnago la est cu Castagnaro, în timp ce la sud limita este delimitată de provincia Rovigo, cu comunele Castelmassa și Castelnovo Bariano. Teritoriul Villa Bartolomea, inclusiv în interior pentru o mare parte din Valli Grandi Veronesi, a fost mult timp amenințată de răspândirea mlaștinilor, sa oprit numai prin construirea de diguri. După numeroase încercări, problema a fost rezolvată în epoca modernă datorită recuperării terenurilor [3]. Acest lucru a permis terenului să fie transformat în teren agricol și a dus la crearea satului San Zeno în Valle [4].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primele așezări par a fi date în epoca bronzului, mărturisite de prezența unei necropole din secolele XIII-XII î.Hr. Acum este sigur că zona a fost locuită de Paleoveneți și Etrusci, chiar dacă cele mai numeroase descoperiri, au fost descoperite în mediul rural, aparțin perioadei romane. Prima mențiune despre Villa Bartolomea în documentele oficiale se află la sfârșitul secolului al nouălea, iar în 1184 numele Villa Cervionus.

În epoca medievală teritoriul municipiului a rămas sub dominația Della Scala din 1262 până în 1387, mai apoi trece sub dominația al Republicii Veneția în 1797.

Anul 1392 terenurilor Villa Bartolomea au fost date în feudă, de către Episcopul din Verona.

În urma Tratatului de la Campoformio, Villa Bartolomea a intrat sub controlul austro-ungar, ca parte a Regatului Lombardia-Veneția și în cele din urmă a fost anexată de Regatul Italiei, după al treilea război de independență în 1866.

Stema națională[modificare | modificare sursă]

Emblema orașului Villa Bartolomea este reprezentată de o femeie cu o tunica albastră și se referă la un simbolism precis: lanțul spart, strâns în mâna dreaptă este un simbol al libertății, iar cornucopia în mâna stângă reprezintă fertilitatea. Trupa pe piept poartă motto-ul "În muncă liberă".[5]

Sectorul sportiv[modificare | modificare sursă]

Volei[modificare | modificare sursă]

  • A.S. Spakka Volley

Spakka Volley este echipa țării care a obținut cele mai bune rezultate sportive. A fost fondată în 1998, mai întâi ca echipă pentru bărbați și apoi ca echipă de femei și a devenit protagonistul mai multor promoții: două la rând pentru prima echipă de bărbați (1998-99 și 1999-00) și saltul de la Divizia III la Seria C cinci ani pentru prima echipă de femei (2004-05). Astăzi doar selecțiile de sex feminin rămân și în plus față de prima echipă din seria B2, echipe de juniori sub 13 ani, sub 14 ani, sub 16 ani și sub 18, concurează la campionatele de tineret.

Fotbal[modificare | modificare sursă]

  • ASD Villa Bartolomea

Aurora 2009 este unul dintre cele două cluburi de fotbal ale municipalității Villa Bartolomea, născut în 2009 prin fuziunea a două formațiuni deja existente: Vila Concordia, reprezentând orașul-șef și Carpi, reprezentând cătunul Carpi din Villa Bartolomea. Deja în 2002 un proiect unitar a condus la crearea Statelor Unite ale Americii Concordia VSC, pentru a reprezenta cele trei nuclee ale Villa Bartolomea, Spinimbecco și Carpi din Villa Bartolomea. Formarea a reușit să ajungă la prima categorie [6]. Salvat în cea de-a doua categorie în 2013-2014 reușește să obțină o mântuire neașteptată câștigând două play-off-uri. Înapoi la numele istoric Villa Bartolomea în sezonul 2014-2015, de asemenea a închis acest lucru după ce a câștigat play-off.

  • S.U.A. Spinimbecco

Cel de-al doilea club de fotbal este S.U.A. Spinimbecco, reprezentând fracțiunea omonimă modestă. Antrenamentul spinimbecese militează în campionatul de categoria a III-a, în același cerc al Aurora cu care în ultimii ani s-a dezvoltat o rivalitate încălzită. În campionatele recente echipa fracțiunii a obținut întotdeauna o poziție de clasament mediu, atingând repetat play-off-urile de promovare. [7]

Alte sporturi[modificare | modificare sursă]

În centrul sportiv al țării sunt practicate și alte sporturi inclusiv tenis, editate de Asociația de Tenis Villa Bartolomea și patinajul. Cursurile de arte marțiale (Karate Shotokan și Tai Chi Chuan) ale lui A.S.D.Shuri-Te sunt organizate în noul centru multifuncțional.

Monumente și locuri de interes[modificare | modificare sursă]

Arhitectură religioasă[modificare | modificare sursă]

Biserica este dedicată memoriei Sf. Bartolomeu și construcția sa a fost finalizat în 1855. A fost construit pentru a înlocui biserica romanica din capital din [1841]], iar lucrarea a suferit numeroase întârzieri, din cauza problemelor economice și meteorologice. Noul turn de clopot din care rămâne doar baza nu a fost construit din cauza conformării precare a terenului. Pe partea Bisericii, din acest motiv este încă prezent modestul clopotnic romaneasc din secolul al XIII-lea. Au fost numeroase renovări și restaurări al interiorului, ultimul din care a fost în anii 2000. Biserica poate de asemenea să se bazeze pe Corale San Bartolomeo, care adesea însoțește sărbătorile religioase.

La Chiesetta, situat la sfârșitul anului Corso Fraccaroli, a fost construită în 1920 și dedicată Madonna della Salute, continuând tradiția capitalei deja prezente în zona Fondovilla. În turnul mic al clopotelor se află două clopote din zonele de război (de la Meolo, în provincia Veneția și din Libia). În timpul celui de-al doilea război mondial biserica a fost avariată și mai târziu restaurată. În 1974, datorită condițiilor precare în care a fost construită biserica mică a fost complet reconstruită. Până în prezent este un punct de referință important, precum și pentru festivalul tradițional de la începutul lunii octombrie.

Biserica parohială din cătunul Spinimbecco este dedicată Santa Maria Assunta si a fost construit în secolul al XIX-lea, în locul celui construit în 1355, care rămâne turnul clopotniță renovat de mai multe ori de-a lungul secolelor. Altarele Bisericii sunt o lucrare valoroasă a barocului veronese din secolul al șaptesprezecelea și provin de la oratorul lui Hristos din San Giorgio din Braida, Verona după suprimarea lui de către Napoleon.

  • Oratoriul Sant'Anna (Villa Bartolomea)

Capela dedicată Sf. Ana a fost construită în 1798 de familia Viera în proprietăți adiacente la curent Vila Viera-Panziera-Ghedini a obținut în aceleași cheltuieli familiale prezența permanentă a unui preot militar. În ultimii ani s-au efectuat lucrări de restructurare și restaurare externă, care au afectat tencuiala și stabilitatea clopotniței mici.

  • Biserica Santa Margherita (Carpi di Villa Bartolomea)

Noua biserică a satului a fost construită în 1886 și a fost consacrată în luna august a aceluiași an la Santa Margherita. Design-ul bisericii datează din 1850, când preotul paroh și comunitatea a decis să înlocuiască vechea bisercă, propunerea oficială datează din 1852, când prima piatră a fost pusă în 1856 de către arhitectul Benedetto Ferrari Legnago. Biserica este în stil neoclasic, cu o naosă și are o lungime de 44,50 metri, o lățime de 13 metri și în centrul punctului o înălțime de 19 metri. Statuetele au fost sculptate de Vicenza Pietro Belcaro pe fațadă au fost plasate două statui, în timp ce alte șapte reprezentând cele șapte sacramente au fost plasate în interior.

  • Turnul Bell din Carpi

Turnul clopotniță al bisericii din Carpi, una dintre cele mai mari, datând de la începutul secolului XX: Don Quirino Maestrello, parohul satului, enoriașii convinși de necesitatea unui nou turn de clopot pentru a înlocui pe cel vechi. Luat ca un model nou turn Begosso clopot construit în 1912, prima piatră a fost pusă în 1913 și a fost finalizată anul următor, odată cu inaugurarea în septembrie 1914.

Ville[modificare | modificare sursă]

A fost construită la mijlocul secolului al XVIII-lea de către familia Viero, în centrul orașului Villa Bartolomea. Copiii lor au fost cunoscuți din diferite motive: Silvio a devenit inginer Ensign și l-au fost dedicat la școală de mijloc, în timp ce Clara a dat autorităților raionale Villa.[8]

A fost construit de Conti San Bonifacio, în fața casei originale, din cauza necesității de a extinde sediul la depozite, grajduri, pentru producția agricolă și pentru activitățile judiciare. Unele dintre aceste spații au fost demolate atunci când în 1882 pe calea Adige statul a ordonat construirea de diguri impresionante. În interiorul pătratului vilei se găsea "Coloana justiției", simbol al Jurisdicției a contelui în timpul Republicii Venețiene. Din cauza unui fulger statuia sa stricat si in 1786 a fost inlocuita de un bloc de piatra pe varful care reaminteste restaurarea sa.

Cultură[modificare | modificare sursă]

Nume[modificare | modificare sursă]

  • Festivalul S. Bartolomeo

Sărbătoarea Sfântului Bartolomeu apostol este în capitala, în săptămâna de 24 august cu parc de distracții, tarabe, concerte și stand de mâncare.

  • Festivalul Santa Margherita

Festivalul castelului Carpi de la Villa Bartolomea este dedicat Santa Margherita și se desfășoară pe 20 iulie pe Via Borgo Chiesa, cu parc de distracții, tarabe și stand de mâncare.

  • Festivalul Fondovilla

Festivalul Fondovilla, dedicat Madonna della Salute, este cel care are cea mai veche tradiție înregistrând ediția a 100-a în 2008. Se organizează prima duminică a lunii octombrie în piața din fața gării, în Fondovilla cu parcul de distracții, pescuitul de caritate, concertele și standurile de mâncare.

  • Carnavalul de la Bortoloto

Carnavalul capitalei care se desfășoară în fiecare an în ianuarie sau februarie cu o paradă de plutiri alegorice și petreceri în piață [9].

Economie[modificare | modificare sursă]

În trecut, economia sa bazat pe producția de sfecla, legume, grâu, porumb, soia, tutun, dar în ultimii douăzeci de ani s-au născut întreprinderi mici și mijlocii, în special alimente și textile, și s-au dezvoltat noi industrii, tâmplărie, instalații, producția de mașini-unelte pentru prelucrarea lemnului [10][11].

Demografie[modificare | modificare sursă]

Villa Bartolomea - evoluția demografică


Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia


Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]