Velicico Costin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Velicico Costin
Date personale
Decedatdecembrie 1691 Modificați la Wikidata
Iași, Moldova Modificați la Wikidata
Frați și suroriMiron Costin Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Velicico Costin (n. ? - d. decembrie 1691) a fost un boier moldovean, fratele cronicarului Miron Costin.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Velicico Costin era fiul dregătorului Iancu Costin și al Saftei Coarteș, nepoata domnului Miron Barnovschi. A avut mulți frați și surori: Alexandru, Miron, Potomir, Iancu, Vasilache, Marghita, Sîrbca, Tudosica, Elena și Velica. Conform lui Dimitrie Cantemir, în Vita Constantini Cantemyrii, părinții lui Velicico Costin ar fi fost de origine sârbească. Iancu Costin a plecat în 1634 în Polonia, unde a rămas până la moarte, în 1650. El și fiii săi Alexandru, Miron și Potomir au fost înnobilați de către dieta polonă.

Velicico Costin a fost căsătorit de două ori: cu Catrina, fiica marelui vornic Toma Cantacuzino, iar după moartea acesteia cu Anița, fiica marelui vistiernic Toader Palade.

A înaintat pe scara dregătoriilor, de la postelnic (1665–1668) la spătar al doilea (1668–1674), apoi la mare comis (1674–1682, cu întrerupere), mare spătar (1685), hatman (1685–1689). Ultima dregătorie deținută a fost cea de mare vornic al Țării de Sus (1689–1691). În 1685 l-a chemat înapoi în țară pe fratele său Miron, care pribegea în Polonia.

L-a înfruntat pe domnul Constantin Cantemir, propunând în timpul nunții cumnatului său Ion Palade unui număr de boieri să fugă în Țara Românească. Trădat de Ilie Țifescu-Frige Vacă, a fost executat laolaltă cu fratele său Miron în decembrie 1691, fără judecată. Conform taberei domnești, complotiștii ar fi dorit să îl ucidă pe voievod.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Stoicescu, Nicolae (), Dicționar al Marilor Dregători din Țara Românească și Moldova în sec. XIV-XVII, București: Editura enciclopedică română, pp. 385–390