Veleka

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Veleka
Date geografice
EmisarMarea Neagră  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă147 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateBulgaria
Turcia  Modificați la Wikidata
Estuarul Veleka. Deriva longshore a dus la depunerea sedimentelor, ceea ce a dus la formarea unui cordon litoral. Sinemorets, Bulgaria

Veleka (în bulgară Велека, în turcă Kocadere, pronunțat /koˈd͡ʒadeɾe/) este un râu din sud-estul Bulgariei (regiunea Burgas), precum și din nord-estul Turciei europene. Este 147 km lungime, din care 108 km în Bulgaria[1] și 25 km în Turcia, și izvorăște din mai multe izvoare carstice din partea turcească a munților Strandja (İstranca), vărsându-se în Marea Neagră în satul bulgar Sinemoreț. Râul este situat în Parcul Natural Strandja.

Lățimea râului aproape de gura de vărsare este între 8 la 10 m și adâncimea sa variază de la 2 la 4 m. La gurile de vărsare propriu-zise, Veleka are 50 m lățime și 7–8 m adâncime, revărsându-se puțin înainte de a face o cotitură și a se vărsa în mare.

Apele Velekăi sunt bogate în floră și faună, fiind prezente peste 30 de specii de pești de apă dulce, cea mai frecventă fiind cleanul. Cinci specii de animale pe cale de dispariție trăiesc în râu, precum și plante regionale importante.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]