Vehicul hibrid reîncărcabil

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Mitsubishi Outlander P-HEV este cel mai bine vândut hibrid cu plug-in din lume. Vânzările globale cumulate au ajuns la 200.000 de unități în aprilie 2019.

Vehicul hibrid reîncărcabil (PHEV) este un vehicul electric hibrid a cărui baterie poate fi reîncărcată conectând-o la o sursă externă de energie electrică, precum și prin motorul și generatorul său de la bord. Majoritatea PHEV-urilor sunt autoturisme, dar există și versiuni PHEV de vehicule comerciale și autoutilitare, camioane utilitare, autobuze, trenuri, motociclete, scutere și vehicule militare.

În mod similar vehiculelor electrice, hibrizii plug-in schimbă emisiile de la conducta auto a generatoarelor care alimentează rețeaua de electricitate. Aceste generatoare pot fi regenerabile sau pot avea emisii mai mici decât un motor cu combustie internă. Încărcarea bateriei din rețea poate costa mai puțin decât utilizarea motorului de bord, contribuind la reducerea costurilor de operare.

Hibrizii plug-in produși în masă au fost disponibili publicului din China și Statele Unite în 2010. Până la sfârșitul anului 2017, existau peste 40 de modele de hibrizi cu plug-in legale pentru producția de serie pentru vânzări cu amănuntul. Mașinile hibride plug-in sunt disponibile mai ales în Statele Unite, Canada, Europa de Vest, Japonia și China. Modelele de top vândute sunt Mitsubishi Outlander P-HEV, familia Chevrolet Volt și Toyota Prius PHV.[1]

Începând cu decembrie 2018, stocul global de autoturisme hibride plug-in a fost de 1,8 milioane de unități, din 5,1 milioane de vehicul electric reîncărcabil pe drumurile mondiale la sfârșitul anului 2018. În decembrie 2017, Statele Unite s-au clasat ca cea mai mare piață auto auto hibridă plug-in cu un stoc de 360.510 unități, urmată de China cu 276.580 de vehicule, iar Japonia cu 100.860 de unități.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cobb, Jeff (). „Tesla Model S Is World's Best-Selling Plug-in Car For Second Year In A Row”. HybridCars.com. Arhivat din original la . Accesat în .  See also detailed 2016 sales and cumulative global sales in the two graphs.
  2. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite Outlook2018

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Vehicul hibrid reîncărcabil
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Vehicul hibrid reîncărcabil.