Vede (slovă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ve (В, в) este a treia literă a alfabetului chirilic și corespondentul său în limba Română este V (V, v).

Această literă are o formă asemănătoare caracterului latin B dar se pronunță diferit.

Această literă și б derivă din grecescul Beta (Β, β), care, evident, deja reprezenta /v/ în limba greacă atunci când alfabetul chirilic era creat. Numele vechi al lui в era Vedi și avea valoarea numerică doi în vechiul sistem de cifre chirilice .

În limba rusă, в sună ca un /v/, mai puțin când este literă de sfârșit (atunci reprezintă [f]).

În limba ucraineană standard, pronunția lui в (bazat pe dialectul Poltava) reprezintă un sunet apropiat de [w] atunci când se află la finele unui cuvânt. Din această cauză, nu este de mirare că la unele transliterări, в să fie scris "w".

exemplu: Владислав (Vladislaw)

Adițioanal, unii ucrainieni folosesc de asemenea pronunția în cuvinte unde litera este direct urmată de o consoană, în timp ce pentru altele toate formele lui в denotă /w/. În Ucraina Estică, litera в mai poate reprezenta [f], dar asta este considerată o rusificare , deoarece așa ceva nu apare în ucrainiana standard.

exemplu: În limba ucraineană, pronunția standard a cuvântului сказав (el a spus) este /skazaw/. Totuși în Ucraina de Est este foarte probabil să fie folosită varianta rusificată [skazaf].

În limba bielorusă, litera в reprezintă doar sunetul /v/. In the word final position, or if directly proceeded by a consonant it mutates to the letter Ў, o literă unică belarusă ce reprezintă /w/.

În limba sârbă, litera в reprezintă doar sunetul /v/.

Vezi și[modificare | modificare sursă]