Vasile Caravia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vasile Caravia
Date personale
Născut1773 Modificați la Wikidata
Itaca, Apokentromeni Dioikisi Peloponnisou, Dytikis Elladas kai Ioniou⁠(d), Grecia Modificați la Wikidata
Decedat1830 (57 de ani) Modificați la Wikidata
Syros⁠(d), Administrația descentralizată a Mării Egee⁠⁠(d), Grecia Modificați la Wikidata
Cetățenie Grecia
 Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba greacă modernă Modificați la Wikidata
Activitate
Gradulmaior
Bulucbașă  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieRăzboaiele napoleoniene
Războiul de Independență al Greciei  Modificați la Wikidata

Vasile Caravia (în greacă Βασίλειος Καραβίας, transliterat: ?; n. 1773, Itaca, Apokentromeni Dioikisi Peloponnisou, Dytikis Elladas kai Ioniou⁠(d), Grecia – d. 1830, Syros⁠(d), Administrația descentralizată a Mării Egee⁠⁠(d), Grecia) a fost un comandant etnic grec al forțelor de poliție din Galați, devenit căpetenie eteristă în oastea lui Alexandru Ipsilanti și protagonist al unor acțiuni din timpul Războiului de Independență al Greciei desfășurate pe teritoriul Principatelor Dunărene.

Numit inițial de către domnitorul Moldovei baș-bulucbașă la Galați, a devenit cunoscut în epocă în Principate pentru acțiunile sale de multe ori vehemente, care, nu puteau fi explicate decât dacă ar fi fost băut, motiv pentru care se spunea că era un bețiv notoriu. De numele lui se leagă masacrarea de către oamenii de sub comanda sa, la Galați în luna februarie 1821 a vreo 60-80 de turci, negustori și stăpâni de nave, incendierea orașului Focșani, jafuri, uciderea lui Tudor Vladimirescu, precum și o parte din responsabilitatea pentru eșecul militar al Eteriei în Bătălia de la Drăgășani.

Printre descendenții săi este posibil să se afle pianistul român Nicolae Caravia și economistul Bernard Caravia, director al sucursalei din București a Băncii Viticole.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]