Vasile Breban

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vasile Breban
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (95 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațielingvist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română[1][2] Modificați la Wikidata

Vasile Breban (n. 23 noiembrie 1907, Hereclean, comitatul Sălaj – d. 15 martie 2003, Cluj) a fost un lingvist și lexicograf român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost licențiat al Facultății de Litere și Filosofie a Universității din Cluj (1933). Devine profesor în învățământul liceal, apoi asistent la Conservatorul de Muzică din Cluj (1950-1952). Din 1949 și până la sfârșitul vieții a fost cercetător științific la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj, fiind șeful sectorului de lexicologie-lexicografie română. A avut numeroase contribuții în domeniul lexicografiei, prin elaborarea și redactarea unor diverse dicționare explicative sau cu profil enciclopedic. A fost redactor și revizor al Dicționarului limbii române literare (vol. I-IV, 1955-1957) și redactor responsabil al volumelor VII (partea a II-a) și IX din Dicționarul limbii române (DLR). A colaborat la Dicționarul enciclopedic român (vol. I-IV, 1962-1966), Micul dicționar enciclopedic (1972), precum și la alte dicționare ale limbii române sau bilingve.

Lucrări publicate (ca autor unic)[modificare | modificare sursă]

  • Dicționar al limbii române contemporane, București, Editura Științifică și Enciclopedică, 1980.
  • Dicționar al limbii române contemporane de uz curent, București, Editura Științifică și Enciclopedică, 1986.
  • Dicționar general al limbii române, București, Editura Științifică și Enciclopedică, 1987; ediție revăzută și adăugită, vol. I-II, București, Editura Enciclopedică, 1992; 1995.
  • Mic dicționar al limbii române, București, Editura Enciclopedică, 1997.
  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)