Variolă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Variolă

Copil infectat cu variolă. Bangladesh, 1973. În variola de tip obișnuit, umflăturile sunt umplute cu un lichid gros, opac și adesea au o adâncitură sau o scobitură în centru. Aceasta este o caracteristică distinctivă majoră a variolei.
Specialitateboli infecțioase  Modificați la Wikidata
Simptomeepuizare[*][1]
erupție[1]
cefalee[1]
durere abdominală[1]
vomă[1]
bășică[1]
pustulă[*][1]
febră
cicatrice[*]  Modificați la Wikidata
CauzeVariola virus[*]  Modificați la Wikidata
Metodă de diagnosticexaminare clinică[*]
microscop electronic
passive hemagglutination test[*][[passive hemagglutination test |​]]  Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-9050050  Modificați la Wikidata
ICD-10B03  Modificați la Wikidata
ICD-11  Modificați la Wikidata
ICD-9-CM050.9[2]
050[2]  Modificați la Wikidata
DiseasesDB12219
MedlinePlus001356
Patient UKVariolă
MeSH IDD012899[2]  Modificați la Wikidata

Variola a fost o boală contagioasă, fiind provocată de virusul variolei, un virus din genul Orthopovirus. Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni. Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și au căzut victime acestei boli două milioane. În același an Organizația Mondială a Sănătății a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală. În 1977, variola a fost total eradicată; de atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.

Date generale[modificare | modificare sursă]

Variola se localizează în vasele de sânge mici de piele, în gură și gât. În piele, rezultatul este o erupție maculo-papular caracteristică, urmată de bășicuțe umplute cu lichid. Variola majoră, o boală mult mai gravă, are o rată de mortalitate globală de 30-35%. Variola minoră provoacă o formă mai ușoară de boală, care ucide aproximativ 1% din victimele sale. Complicații pe termen lung, datorită infectării cu variola majoră, includ cicatrici caracteristice, de obicei pe față care apar la 65-85% din supraviețuitori. Orbirea e rezultatul unor ulcerații corneene și cicatrici, iar deformațiile la nivelul membrelor din cauza artritei și osteomielitei sunt complicații mai puțin frecvente, observate la aproximativ 2-5% din cazuri.

Clasificare Sunt două tipuri de variolă. Cea mai comună și severă formă este variola majoră cu o erupție mult mai extinsă și febră mai mare. Variola minoră este o prezentare mai puțin comună, și mai puțin severă, cu rate de deces istorice de 1% sau mai puțin. Subclinice (asimptomatice), infecții cu virusul variolei au fost observate, dar nu sunt comune. În plus, o formă numită variola sine eruptione (variola fără erupții cutanate), este văzută, în general, la persoanele vaccinate. Această formă este marcată de o febră care apare după perioada de incubație de obicei și poate fi confirmată doar de studii de anticorpi sau, mai rar, prin izolarea virusului.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g https://www.cdc.gov.tw/Category/Page/9R0up7FaJ7BXOgAqgwoYmg, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c Disease Ontology, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]