Varāhamihira

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Varāhamihira, numit și Varaha sau Mihira (n. 505, Ujjain, India — d. 587, Ujjain), a fost un filozof indian, astronom și matematician, autor al cărții Brihat Jataka.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Varahamihira a fost înainte de toate matematician și astronom, redactând încă de la începutul carierei sale de cărturar principala scriere astronomică a vremii - "Panchasiddhantika" (Cele cince tratate)- un compendiu bazat pe surse grecești, egiptene, romane și hinduse. Dintre cele opt lucrări despre divinație pe care le-a compus, cele două tratate majore asupra astrologiei, "Marele tratat de astrologie natală" (Brihat Jataka) și "Micul tratat de astrologie natală" (Laghu Jataka) au avut o influență majoră nu numai în India, dar peste tot în lume, inspirând în decursul timpului numeroase tratate de astrologie.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Savant și astronom renumit al epocii sale, Varahamihira este autorul principalei scrieri astronomice a vremii - "Panchasiddhantika" (Cele cinci tratate) - un compendiu bazat pe surse grecesti, egiptene, romane și hinduse. În aceeași epocă redactează lucrarea "Brihat Samhita" care tratează despre astrologie și alte categorii de preziceri, despre fenomenele meteorologice, astronomie, seismologie etc., pătrunzând în câmpul a numeroase științe care, în epocă, erau considerate înrudite astrologiei. Unii autori îi atribuie cunoașterea limbii grecești și chiar efectuarea unor călătorii în lumea greacă, probabil la Alexandria, în Egipt.

Dacă în calitate de savant s-a bucurat de un prestigiu care s-a perpetuat peste veacuri, în calitate de astrolog a cunoscut o recunoaștere cu totul excepțională. S-a ocupat de toate ramurile tradiționale ale astrologiei și, dacă excludem "Brihat Samhita" în care tratează mai multe discipline științifice ale timpului său, a compus opt lucrări asupra divinației, două dintre acestea fiind astăzi pierdute. Astfel, a scris despre astrologia interogativă și militară în lucrările "Brihatyatra", "Yogayatra" și "Tikanikayatra", despre astrologia mariajului în "Vivahapatala", din nou despre astrologia interogativă în "Daivajna Vallabha" și a redactat asupra astrologiei natale două lucrări majore: "Brihat Jataka" (Marele tratat de astrologie natală) și "Laghu Jataka" (Micul tratat de astrologie natală).

Referințe[modificare | modificare sursă]

„Dacă ești pasionată de astrologie, de misterul corpurilor cerești și influența asupra omenirii, află mai multe din lucrarea matematicianului și astrologului hindus Varahamihira.” (revista „Femeia de azi”)

„Mai bine de doi ani «pritocit», cu smerenie & umilință, spiritul horoscopului, care este (o) parte a astralului. Astrologia natală nu este altceva, din punctul de vedere al horoscopului, decât o descriere exactă – și amănunțită – a cerului nașterii. Din această pricină, bunăoară, vorbim și de harta astrală – sau de harta nașterii noastre. Avantajul de a cunoaște aceste lucruri rezidă în a putea preveni și a interpreta propriile noastre tare, a tratat propriile noastre slăbiciuni și deficiențe.” (Mihail Gălățanu, „eFinance.ro”)[necesită citare]

Traduceri în limba română[modificare | modificare sursă]