Valery Novoselsky

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Valery Novoselsky (n. 15 aprilie 1970, Dnipro - d. 20 august 2016, Tel Aviv) a fost un cetățean israelian de origine romani și evreiască, creatorul și unul din editorii curenți ai Roma Virtual Network, membru al Uniunii Internaționale Romani și alumni post-graduat al Programului de diplomație romani 2005 2006[1].

S-a născut în fosta Uniune Sovietică, în statul contemporan Ucraina. Până în 1993, a trăit în Ucraina și Siberia de est, apoi în 1993-1995 în Moscova, Rusia. În 1995 a emigrat în Israel.

În iulie 1999 a început să organizeze Roma Virtual Network, o inițiativă publică non-profit cu scopul de a aduna informații utile pe teme romani pentru romi și pentru persoane si organizații nerome amiabile, acum cu 32 de liste de e-mail pe diferite teme romani.În iulie 2000 a devenit membru al Uniunii Internaționale Romani. A scris unele publicații pe teme romani[2].

Valery Novoselsky lucrează ca și consultant la Oficiul European de Informații Romani[3], Centrul pentrul Drepturile Romilor din Europa[4] și la Asociația Internațională pentru Educarea Dezbaterii[5]. Pe lângă implicarea sa în mișcarea internațională romani, el participă la ințiative publice ale unor organizații rusești[6] și arabe[7] din Israel.

Referințe[modificare | modificare sursă]