Valentina Lungu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valentina Lungu
Date personale
Născut1959 (65 de ani) Modificați la Wikidata

Valentina Lungu (n. 25 ianuarie 1959, s. Cărbuna, raionul Ialoveni, Republica Moldova), pedagog, autor de manuale, studii și lucrări didactice.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Valentina Lungu s-a născut în familia lui Anatol Ciubotaru, mecanic de cinema, și a Parascoviei Ciubotaru, pedagog la clasele primare. A absolvit școala medie din sat în anul 1976. Este licențiată a Universității Pedagogice „Al. Russo” din Bălți, Facultatea Pedagogia și Metodica Învățământului Primar (1980).

După absolvirea facultății, a lucrat institutoare în Școala  Medie nr. 1 (azi Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”) din Chișinău (1980-1989), apoi ca șefă a cabinetului metodic al claselor primare la Institutul de Perfecționare a Cadrelor Didactice din Chișinău (1989-1996), șefă de catedră a claselor primare la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chișinău (1996-1999). În 1996, după absolvirea unui training de perfecționare la Washington (SUA), devine metodist coordonator în cadrul Programului Educațional „Pas cu Pas”. Din 1999, este director la Școala-grădiniță „Pas cu Pas” [1] și metodist coordonator în cadrul Programului Educațional „Pas cu Pas”[2].

În anul 2005 face studii de recalificare pentru formatori naționali în domeniul Deprinderi pentru viață, sub egida Ministerului Educației din Republica Moldova și UNICEF, iar în 2007 obține diploma de master în management educațional la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova. Deține gradul didactic superior (din 1995) și gradul managerial superior (din 2015).

Publicații[modificare | modificare sursă]

Este autoarea a numeroase articole și studii în presa generală și de specialitate (Ab ovo, Alternative rurale, Convorbiri didactice, Învățământul public, Didactica PRO, Familia, Făclia, Flux, Curierul de seară, Dialoguri chișinăuiene, Odoraș etc.), inclusiv în publicații internaționale (revista Educating Children for Democracy), ia parte la dezbateri televizate, participă activ, prin luări de atitudine și discursuri, la traininguri, simpozioane și conferințe naționale și internaționale (Ungaria, Bulgaria, România, Georgia, Ucraina, Tadjikistan, Slovacia, Lituania, Letonia, Serbia, Turcia, Slovenia, Croația, Olanda). Cartea Valentinei Lungu De ce? și ABC (pictor Sergiu Puică, Editura Litera, 1990) a fost propusă, alături de Abecedarul lui Grigore Vieru și Spiridon Vangheli, de lucrarea Să citim, să scriem cu litere latine de Vitalia Vangheli-Pavlicenco și Vlad Pohilă, prin Hotărârea Colegiului Ministerului Învățământului Public din 4 septembrie 1989 „Despre sarcinile imediate privind realizarea hotărârilor Sesiunii a treisprezecea a Sovietului Suprem al RSS Moldovenești de Legislatura a unsprezecea în sistemul Învățământului Public” ca material didactic pentru studierea alfabetului latin (Hotărârea respectivă a fost tipărită în ziarul Învățământul public din 6 septembrie 1989[3]. Alte cărți și manuale[4]:

  • Șotron matematic, Editura Hyperion, 1992
  • Carte pentru bobocei, Editura Uniunii Scriitorilor, 1996 (în col. cu A. Suceveanu)
  • Rândunica. Manual integrat pentru cl. 1, Editura Litera, 1997 (în col. cu A. Suceveanu)
  • Rândunica. Caiet pentru manualul integrat, cl. l, Editura Litera, 1997 (în col. cu A. Suceveanu)
  • Abecedar. Manual de limbă română pentru cl. l, Editura Arc, 2000; reeditare 2002 (în col. cu A. Suceveanu, U. Boghiu et al.)
  • Ghid pentru părinți și învățători, auxiliar didactic la abecedar, Editura Arc, 2000; reeditare 2002 (în col. cu A. Suceveanu, U. Boghiu et al.)
  • Caiet de scriere pentru cl. 1, Editura Arc, 2002 (în col. cu U. Boghiu)
  • Șotron matematic, Editura Arc, 2007 (în col. cu S. Puică)
  • Acasă, Editura Casa IMAGO, 2008 (în col. cu A. Suceveanu)
  • Căsuța din copac, Editura Casa IMAGO, 2009
  • Abecedar , Editura Arc, 2011 (în col. cu A. Suceveanu, U. Boghiu)
  • Caiet de scriere pentru cl. I, auxiliar didactic la abecedar, Editura Arc, 2011 (în col. cu U. Boghiu)
  • Set de planșe (48 de planșe și 12 jocuri), Editura Cartdidact, 2010 (în col. cu N. Ciobanu, C. Șargu, N. Issa)
  • Fișe de lucru la limba română, clasele I-II, Editura Arc, 2011 (în col. cu U. Boghiu)
  • Cu mami și cu tati ai spor la carte, Editura Litera, 2012 (în col. cu A. Suceveanu, C. Rabei)
  • Cu mami și cu tati învăț literele toate, Editura Litera, 2013 (în col. cu A. Suceveanu, C. Rabei)
  • Cu mami și cu tati vei fi bun și la mate, Editura Litera, 2013 (în col. cu A. Suceveanu, C. Rabei)
  • Joacă-te și învață. Logica, 3-6 ani, Arc, 2013, reeditare 2016 (în col. cu M. Olevschi, A. Panait, M. Savițchi)
  • Joacă-te și învață. Citirea, 3-6 ani, Editura Arc, 2013 (în col. cu M. Olevschi, A. Panait, M. Savițchi)
  • Joacă-te și învață. Matematica, 3-6 ani, Editura Arc, 2013 (în col. cu M. Olevschi, A. Panait, M. Savițchi)
  • Set de planșe (54 de planșe și 13 jocuri didactice),  Editura Epigraf, 2014 (în col. cu N. Ciobanu, C. Șargu, N. Issa)
  • La drum prin poveste, Editura Arc, 2014
  • Învăț să scriu, Editura Arc, 2014
  • Abecedar, Editura Billion, 2014 (în col. cu I. Guțu)
  • Abecedar (pentru copii de 6 ani). Editura Litera Educațional, București, 2016 (în col. cu A. Suceveanu, C. Rabei)
  • Comunicarea în limba română (caiet de scriere pentru clasa I de 6 ani), Editura Litera Educațional, București, 2016 (în col. cu A. Suceveanu)
  • Limba română. Exerciții și jocuri logice, clasa I, fișe laminate refolosibile, Editura Arc, 2016 (în col. cu M. Olevschi)
  • Matematica. Exerciții și jocuri logice, clasa I, fișe laminate refolosibile, Editura Arc, 2016 (în col. cu M. Olevschi) 

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

În anul 1996 obține Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (categoria „Literatură pentru copii”), împreună cu poetul Arcadie Suceveanu și pictorul Sergiu Puică. În anii 2009 și 2014 este menționată cu Diploma Ministerului Educației. În anul 2021 este decorată cu „Ordinul Republicii[5].

Referințe critice[modificare | modificare sursă]

De ce? și ABC se cheamă noua carte apărută recent la editura «Literatura Artistică» prin concursul agenției «Litera», iar subtitlul ei «Pentru băieți isteți și fetițe cu cosițe» dă prea lesne de înțeles cui este destinată. […] Concepută și alcătuită de pedagogul Valen­tina Lungu și pictorul Sergiu Puică în vremuri când munții latiniei, aici, la noi în Moldova, se cutremurau de erupții vulcanice, apariția ei a fost să treacă mai multe obstacole, inclusiv in­certitudinea unor funcționari cu posturi de răs­pundere de la Ministerul Învățământului, ca până la urmă să grăbească spre clasa cea mai pri­vilegiată, care de mult duce lipsa unei cărți de învățătură, îmbrăcate în haine strămoșești. […] Unicală în felul ei la noi în republică, cartea va stimula micuților dezvoltarea facultăților creative, cercând să dea sfredelitoarelor căutări ale minții de copil făgașuri logice și erupții in­telectuale utile. Cercul destinatarilor este și el destul de vast"[6].

„...Duminică, pe piață, s-a făcut târg… Spre bucuria copiilor «băieți isteți și fetițe cu cosițe» și a părinților lor s-au vândut «ABC»-uri. Din străduința autoarei Valentina Lungu și a pictorului Sergiu Puică, lumina tiparului a văzut-o, de fapt, prima carte ce vine să-i familiarizeze pe micuții de la grădiniță cu alfabetul latin. Licărul din ochii picilor are să ne convingă că colaborarea celor doi autori s-a dovedit a fi destul de reușită, lucru ce nu poate să nu ne bucure. Având însă în vedere setea și năzuința spre «mieii latinești», tirajul de 300 000 exemplare ni se pare de data aceasta a fi moderat, îndemnându-ne să facem coadă la ușile librăriilor” (subliniat în text)[7].

„Manualul (Rândunica) are caracter integrat. Componentele lui de bază sunt: limba română (citit-scrisul, dezvoltarea vorbirii), matematica (socotitul, semnele matematice), muzica, arta plastică, cunoștințele despre natură și altele... Conținutul manualului este ac­cesibil, stimulează dezvoltarea cogni­tivă și afectivă a copilului, este intere­sant și atractiv, are o certă și distinsă ținută artistică”[8].

„Directoarea Valentina Lungu e un specialist de marcă în acest program. Ea participă la elaborarea unor programe metodice, in­structive, educative, elabora­te sub egida Ministerului Educației. Într-un minimuzeu al instituției, printre alte materiale, am văzut cărți, monografii sau lu­crări scrise în colaborare cu colegii, am văzut un splendid Abecedar, scris de Valen­tina Lungu împreună cu Arcadie Suceveanu. […] Una din ideile Valentinei Lungu e ca elevii claselor primare să lucreze cu manua­le integrate, în care toate dis­ciplinele școlare să se îmbi­ne într-o armonie intra- și interdisciplinară. Ea, împreună cu echipa, se străduie să elaboreze diverse manuale și materiale de suport. Cei care o cunosc spun despre Valentina Lungu că, în ceea ce privește spiritul ei organizatoric, dar și setea de cunoștințe, pasiunea față de pedagogie și atașamentul față de școala prefigurată de Programul Pas cu Pas – ea nu are egal”[9].

Interviuri[modificare | modificare sursă]

  • „În Programul nostru, «Pas cu Pas», copiii învață să învețe”. Interviu realizat de Horia Nagacevschi cu Valentina Lungu, coordonatorul Programului «Pas cu Pas»[10]
  • „Încotro merge Programul «Pas cu Pas»?”. Virgil Mândâcanu, profesor universitar, în dialog cu Valentina Lungu, metodist coordonator în Programul «Pas cu Pas»[11]
  • „Mie-mi plac toți copiii, dar sunt fascinată de cei mici”. De vorbă cu Valentina Lungu, învățătoare, directoarea Centrului didactic grădiniță-școală «Pas cu Pas»[12]
  • „Școlile comunitare – salvatoare”[13]
  • „Despre abecedarul relațiilor dintre majoritate și minoritate”[14]
  • „Educația alternativă din Moldova și deficitul de profesori din sistem”[15]

Note                           [modificare | modificare sursă]

  1. ^ Marina Olevschi. „Școala-grădiniță nr.152 Pas cu Pas” (PDF). Accesat în . 
  2. ^ „Programul educațional "Pas cu pas". Accesat în . 
  3. ^ „Învățământul public din 6 septembrie 1989”. 
  4. ^ „Librarius. Autor - Valentina Lungu”. Accesat în . 
  5. ^ „Treizeci de personalități ce au marcat istoria de 30 de ani a Republicii Moldova au fost decorate astăzi, de Președinta Maia Sandu, cu „Ordinul Republicii". Președinția Republicii Moldova, 15 octombrie 2021.
  6. ^ Nicolae Misail, „De ce? și ABC”, în Moldova socialistă, 21 octombrie 1989
  7. ^ Valentin Dulce, Editorial în Tinerimea Moldovei, 25 octombrie 1989
  8. ^ Vasile Malanețchi, „De ce nu avem manuale?”, în Flux. Magazin săptămânal, 5 septembrie 1997
  9. ^ Tudor Rusu, „Programul Pas cu Pas – model de școală a viitorului”, în Făclia, 23 ianuarie 2015
  10. ^ Nagacevschi, Horia (). „În Programul nostru, «Pas cu Pas», copiii învață să învețe”. Flux. 
  11. ^ Mândâcanu, Virgil (). „Încotro merge Programul «Pas cu Pas»?”. Făclia. 
  12. ^ „Mie-mi plac toți copiii, dar sunt fascinată de cei mici”. Noi. . 
  13. ^ Petrachi, Maria Magdalena (). „Școlile comunitare – salvatoare”. Ziarul de Gardă. 
  14. ^ Vasile Botnaru, „Despre abecedarul relațiilor dintre majoritate și minoritate”, Radio Europa Liberă, 13 aprilie 2014. https://www.europalibera.org/a/25331264.html.
  15. ^ Liliana Barbăroșie, „Educația alternativă din Moldova și deficitul de profesori din sistem”, Radio Europa Liberă, 31 august 2017. https://www.europalibera.org/a/educatia-alternativa-din-moldova/28707701.html

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. Nicolae Misail, „De ce? și ABC”, în Moldova socialistă, 21 octombrie 1989.
  2. Valentin Dulce, Editorial în Tinerimea Moldovei, 25 octombrie 1989
  3. Vasile Malanețchi, „De ce nu avem manuale?”, în Flux. Magazin săptămânal, 5 septembrie 1997
  4. Tudor Rusu, „Programul Pas cu Pas – model de școală a viitorului”, în Făclia, 23 ianuarie 2015
  5. Programul Educațional ”Pas cu Pas” - http://www.pascupas.md/