Valea uedului M'Zab

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valea uedului M'Zab
Patrimoniul Mondial UNESCO

Imagine panoramică
ȚaraAlgeria
Unitate administrativăProvincia Ghardaïa, Algeria Modificați la Wikidata
Tipcultural
Criterii(ii), unic unei tradiții culturale, așezare umană și utilizare a pământului tradiționale Modificați la Wikidata
Referință188
Regiunea**Lumea arabă
Anul1982 (Sesiunea a 6-a)
Valea uedului M'Zab se află în Algeria
Valea uedului M'Zab
Valea uedului M'Zab
Valea uedului M'Zab (Algeria)
Poziția geografică
Coordonate32°29′14″N 3°40′53″E ({{PAGENAME}}) / 32.487222222222°N 3.6813888888889°E Modificați la Wikidata
* Lista Patrimonului Mondial
** Regiunile după clasificarea UNESCO

Valea uedului M'Zab (în tamzabit: Aghlan, arabă: مزاب) este o oază situată în Provincia Ghardaïa, Algeria. Oaza are în jur de 360 000 locuitori (2005)[1] în mare parte berberi, vorbitori ai limbii tamzabit.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Valea uedului M'Zab este un podiș stâncos cu o înălțime cuprinsă între 300 și 800 metri care este traversat de valea uedului M'Zeb în partea sa nord-vestică și sud-estică. Valea are o lungime de 20 km și o lățime de până la 2 km.

Oaza se află în nordul deșertului Sahara la 600 km de capitala țării Alger și se întinde pe o suprafață de 4 000 ha.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Fiecare localitate fortificată din Valea M'Zab s-a dezvoltat pe un deal în jurul unei moschei care servea și ca turn de veghere cu clădiri dispuse în cercuri concentrice. În mod tradițional locuitorii acestei oaze locuiau în case individuale alipite organizate în jurul unei curți interioare centrale (patio). Începând cu epoca colonială franceză au început să se construiască cartiere moderne în Oaza formată de uedul M'Zeb.

Cultura[modificare | modificare sursă]

Cultura zonei este strâns legată de apartenența la ibadism, o ramură a islamismului și a limbii tamzabit chiar dacă în ultimul secol în oază s-au așezat și locuitori ai altor etnii (nomazi, arabi, subsaharieni). Există un sistem complex de irigare care duce apa la gospodăriile populației, la grădini și la crângurile de palmieri.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Comunitatea din M'Zab a fost fondată în secolul X de către ibadiți care s-au refugiat în oază din cauza cuceririi de către oștile Califatului Fatimid în anul 933 a capitalei regatului lor care era la Tiaret. Ibadiții au clădit 5 orașe fortificate (ksour) care încă se păstrează intacte. Aceste orașe sunt:

Monument

Mai apoi au mai fost construite alte două orașe mai la nord, în afara văii M'Zab, dar care aparțin cultural văii. Acestea sunt:

Economia[modificare | modificare sursă]

În zonă artizanatul se bucură de o mare dezvoltare mai ales țeserea covoarelor, prelucrarea pieilor și olăritul, dar principala îndeletnicire tradițională a localnicilor este comerțul datorită faptului că oaza a fost o răscruce a drumurilor care traversau Sahara și loc de popas și târg. În actualitate descoperirea câmpurilor petroliere și de gaz aflate la circa un km de orașe a dat un nou impuls economiei locale. 17% din populația orașului Ghardaïa lucrează în industrie.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în .