Sari la conținut

Defileul Oltului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Defileul Oltului la Cozia
Defileul Oltului
Zbor virtual deasupra Defileului Oltului

Defileul Oltului este un defileu prin care curge râul Olt între Munții Lotrului și Munții Căpățânii – aflați la vest – și rama vestică a Munților Făgărașului și Munții Cozia – aflați la est.

Date geografice[modificare | modificare sursă]

Are o lungime de 47 km, fiind astfel cel mai lung defileu din România și, se întinde de la Turnu Roșu la Cozia.

Repere[modificare | modificare sursă]

Valea Oltului a fost unul dintre drumurile romane cele mai importante din Dacia, cu o dublă funcție – militară-strategică și comercială (lega Transilvania cu Dunărea), ceea ce a impus crearea în zonă a unei unități speciale de poliție cu misiunea de a supraveghea defileul. Aici se găsește cetatea romană de la Arutela. Oltul însuși în aval de defileu constituia o cale de comunicație navigabilă, dublând astfel drumul terestru. Toate acestea au determinat o puternică dezvoltare economică, reflex al unei vieți active în domeniul schimbului comercial și al producției de marfă.

Defileul Oltului în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-1773

Note[modificare | modificare sursă]

Literatură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Harta senzitivă a bazinului hidrografic al defileului
Bazinul LotrioareiBazinul Megieșului și al PleașeiBazinul Mărului și StrâmbeiBzinul Fratelui și BouluiBazinul VaduluiBazinul Vlad/Stupina/Valea Largă și ScaunelorBazinul Curpănu și CoțiiBazinul BoiaBazinul Uria și RobeștiCălinești în construcțieBazinul SecuBazinul BăiașuLotrișor în construcțieLacul BrădișorLacul VidraBazinul LatorițaLotru în construțieRomâniaMunții CindrelMunții FăgărașuluiMasivul CoziaMunţii CăpăţâniiMunţii ParânguluiMunţii ŞureanuMunţii Lotrului
Harta senzitivă a bazinului hidrografic al Defileul Oltului. (Click pe bazinul hidrografic dorit.)