Vadîm Hutțait

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Vadim Hutțait)
Vadîm Hutțait
Informații personale
Născut(ă) (52 de ani)
Kiev, RSS Ucraineană
Înălțime1,8 m
Greutate74 kg
ȚarăUniunea Sovietică Uniunea Sovietică
Ucraina Ucraina
Armăsabie
Mânădreptaci

Vadîm Markovici Hutțait (ucraineană Вадим Маркович Гутцайт, n. , Kiev, RSS Ucraineană, URSS) este un fost scrimer ucrainean specializat pe sabie, laureat cu aur pe echipe la Jocurile Olimpice de vară din 1992, care a devenit antrenor. În prezent este conducător sportiv.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de scrimă la vârsta de nouă ani la CiDIuȘ „Dinamo”.[1] Cu Echipa Unificată a fost campion olimpic la Barcelona 1992 și vicecampion mondial în 1991

După ce s-a retras din activitatea competițională, a devenit antrenor de scrimă. În 2001 a fost numit antrenor național al echipelor naționale de sabie din Ucraina.[1] Sub îndrumarea sa, echipa feminină, alcătuită de Olha Harlan, Olha Jovnir, Halîna Pundîk și Olena Homrova, a câștigat la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing prima medalie de aur olimpică la scrimă din istoria Ucrainei independente. Pentru acest rezultat el a fost numit antrenorul anului.[1] În anul 2010 a devenit și directorul Centrului de pregătire olimpică din Koncia-Zaspa.

În paralel a fost arbitru internațional la floretă și la sabie din cadrul Federației Internaționale de Scrimă. În anul 2012 a fost ales președintele comisiei de arbitraj din cadrul FIE.[2] Din 2000 este vicepreședinte al Federației Ucrainene de Scrimă și din 2004, membru comitetului executiv al Comitetul Național Olimpic Ucrainean.

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Este căsătorit cu fosta campioane de gimnastică ritmică Oksana Andrusenko, care lucrează acum ca prezentatoare de știri la ICTV. Împreună au doi copii, Elina și Mark.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Svetlana Nakonechnaya (). „Вадим Гутцайт. Главный среди мушкетеров”. Novaia (în rusă). 
  2. ^ „Вадим Гутцайт избран в судейскую комиссию FIE”. sport.ua (în rusă). . 
  3. ^ „Ведущие / Оксана Гутцайт”. Faktî (în rusă). Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Vadîm Hutțait