Văduva neagră

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pentru un film, vedeți Văduva neagră (film).
Văduva neagră
Latrodectus mactans
Latrodectus mactans eating.JPG
Latrodectus mactans
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Diviziune: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Familie: Theridiidae
Gen: Latrodectus
Specie: L. mactans
Nume binomial
Latrodectus mactans
Fabricius, 1775
Sinonime

Lactrodectus schuchii

Văduva neagră (Latrodectus mactans) este o specie de păianjeni veninoși din genul Latrodectus, familia Theridiidae. Specia este originară din America de Nord. Specia este cunoscută pentru colorația roșie și neagră a femelei, care va mânca (ocazional) masculul după reproducere. Veninul este rareori fatal pentru oamenii sănătoși.

Taxonomie[modificare | modificare sursă]

Latrodectus mactans a fost descris pentru prima dată de către Johan Christian Fabricius în 1775, plasându-l în genul Aranea.[1] A fost transferat la genul Latrodectus în 1837 de către Charles Walckenaer și este în prezent plasat în familia Theridiidae din ordinul Araneae. Specia este strâns legată de Latrodectus hesperus (văduvă neagră vestică) și Latrodectus variolus (văduvă neagră nordică). Membrii celor trei specii sunt deseori confundați cu genul Steatoda, văduvele false. Înainte de 1970, când diviziunile taxonomice curente pentru văduvele negre din America de Nord au fost stabilite de Kaston,[2] toate cele trei varietăți au fost clasificate ca o singură specie, L. mactans. Ca urmare, există numeroase referiri care susțin că "văduva neagră" (fără nici un modificator geografic) se aplică numai la L. mactans. Utilizarea obișnuită a termenului "văduvă neagră" nu face nicio distincție între cele trei specii.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Mărime[modificare | modificare sursă]

Pradă[modificare | modificare sursă]

Păianjenii din specia văduva neagră de obicei se hrănesc cu o varietate de insecte, dar uneori se hrănesc cu oniscidee, diplopode, chilopode și alte arahnide. Panza păianjenului este chiar suficient de puternică pentru a prinde animalele la fel de mari ca șoarecii.[3]

Dușmani naturali[modificare | modificare sursă]

Există diverși paraziți și prădători ai păianjenilor văduva neagră în America de Nord, deși nici unul dintre aceștia nu a fost niciodată evaluat în ceea ce privește programele de augmentare pentru o îmbunătățire a biocontrolului.

Toxicologie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Fabricius, J. C. 1775. Systema entomologiae, sistens insectorum classes, ordines, genera, species, adiectis, synonymis, locis descriptionibus observationibus. Flensburg and Lipsiae, 832 pp. (Araneae, pp. 431–441). [432]
  2. ^ Kaston, B. J. (). „Comparative biology of American black widow spiders”. Transactions of the San Diego Society of Natural History. 16 (3): 33–82. 
  3. ^ Latrodetus Mactans McCorkle, Matthew. 17 October 2002.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Latrodectus mactans
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Văduva neagră