Sari la conținut

Vârful de carbon 14 din 993-994

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Punctele colorate reprezintă o regiune din jurul Suediei (NH0) și Japoniei (NH2). Punctele galbene reprezintă cedrul japonez analizat în cadrul studiului.

Vârful de carbon-14 din 993-994 a constituit o bruscă creștere a concentrației de carbon-14 observată în inelele arborilor datate 993 sau 994 d.Hr. După 774-775[1][2], acesta este și al doilea eveniment Miyake detectat, tot de către fiziciana Fusa Miyake și colegii săi.

De asemenea, ar putea fi rezultatul unei erupții solare puternice.[3]

Aplicații[modificare | modificare sursă]

Datorită vârfului abundenței carbonului-14, este posibil să se identifice inelul de creștere aferent anului 993 într-un copac care a trăit la sfârșitul secolului al X-lea.[4]

Acest lucru poate fi utilizat în dendrocronologie pentru a determina anul în care a fost tăiat un copac datând din această perioadă; o metodă care a fost utilizată, într-o lucrare științifică, în 2021, pentru a data situl arheologic de la L'Anse aux Meadows, singurul sit scandinav precolumbian atestat în Lumea Nouă, la anul 1021.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Another rapid event in the carbon-14 content of tree rings : Nature Communications : Nature Publishing Group”. Accesat în . 
  2. ^ „Traces of enormous solar storms in the ice of Greenland and Antarctica -- ScienceDaily”. Accesat în . 
  3. ^ „Solar storms: New evidence that the Sun twice erupted violently in the Middle Ages”. Accesat în . 
  4. ^ a b „Evidence for European presence in the Americas in AD 1021”, Nature (în engleză) , disponibil în acces liber.