Utilizator:Terraflorin/CBS Thursday Night Movie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

https://en.wikipedia.org/wiki/CBS_Thursday_Night_Movie

Terraflorin/CBS Thursday Night Movie
Fișier:Still frame from CBS "color" logo, circa 1964-67.jpg
Still frame from the animated CBS "color" logo, used by the network at the start of each broadcast of the Thursday Night Movie that featured a color film.
GenAntologie de filme
Țară de origineStatele Unite
Limbă(i)engleză
Producție
Perioadă de difuzare2 ore sau mai mult (în funcție de durata lungmetrajului)
Difuzare
Canal originalCBS
Difuzare originală  (1965-09-16) –
 (1975-11-20)
Cronologie

CBS Thursday Night Movie (cu sensul de Filmul de joi seara de pe CBS) a fost prima aventură a rețelei în transmisia TV săptămânală a unor filme de lung metraj recente, care a debutat la începutul sezonului 1965–1966, de la orele 9:00 la 23:00 (ora de est).


Sezonul 1972–1973: revenirea la joi și vineri[modificare | modificare sursă]

Sezoanele 1973–1974 și 1974–1975: violență, filme și cenzură[modificare | modificare sursă]

Într-o adresă din octombrie 1973 către Better Business Bureau din Nashville, președintele CBS, Robert D. Wood, a discutat despre „gusturile și standardele în schimbare ale societății și maturitatea în creștere” a audiențelor de televiziune care au influențat decizia rețelei sale de a difuza filme atât de controversate precum In Cold Blood și Cui i-e frică de Virginia Woolf? Wood a confirmat că și-a asumat în mod deliberat „anumite riscuri calculate”. Cu toate acestea, a simțit că acele pariuri sunt justificate.[1] Mai târziu, ca un ecou al sentimentului lui Wood, președintele NBC Herbert S. Schlosser a declarat că „televiziunea nu va conduce niciodată vreo paradă a permisivității. Dar nu ar trebui [niciodată] să fie legată de trecut prin câteva sute de scrisori cu plângeri”.[2] Cu toate acestea, pentru criticul John J. O'Connor, întreaga problemă a fost irelevantă. El a considerat că „în ciuda injectării de situații „contemporane” și „mature”, amestecul de televiziune obișnuită în prime-time nu este mai puțin banal sau flagrant de manipulator decât a fost vreodată”.[3] Cu toate acestea, un alt critic, Ron Power de la Chicago Sun-Times, a citat o nouă tendință tulburătoare a programelor în rețea - violența și sadismul. Adoptând o atitudine extrem de alarmistă, Power a publicat ceea ce a fost, în esență, un manifest furios care aruncă în aer rețelele:

Un tip cade de pe o clădire înaltă, brațele îi zvâcnesc și cravata flutură... și știi că în secunda următoare va deveni o fostă ființă umană - o revărsare îngrozitoare de oase rupte și sânge. O mașină de curse se învârte, se prăbușește și ia foc și știi că șoferul a simțit că pielea i se prăjește pe corp... Un avion explodează în timpul zborului; un iaht este sfâșiat într-un port. Ceva s-a întâmplat cu oamenii dinăuntru... ceva brusc și crud și îngrozitor și definitiv. Pentru observatorul sensibil, reacția este de depresie și pierdere. Pentru cei insensibili, există întărirea unei stări că viața umană este ieftină. Și toate incidentele de mai sus s-au petrecut într-un singur episod al dramei de acțiune CBS Hawaii Five-O.[4][5]

Power a cerut o „reformă organizată” atât de către mass-media, cât și de cei care și-au văzut produsul și și-au patronat sponsorii – iar vocea lui nu a fost una singură. Regizorul Buzz Kulik a declarat: „Nu-mi pasă ce spune cineva. Cred că există o legătură între violența televizată și violența reală. Pur și simplu nu poți face diferența între real și ireal”.[6] Această conexiune dintre realitatea violenței și iluzia haosului fictiv de la TV a avut repercusiuni în titlurile de știri în toamna lui 1973. De exemplu, au existat o serie de rapoarte despre bandele de tineri care turnau benzină asupra victimelor neajutorate și le incendiau. Aceste incidente au avut loc în diferite zone ale SUA.[7] [8] Într-un caz, o tânără femeie din Boston a fost forțată de 6 tineri să „se stropească cu doi litri de benzină” înainte de „a-i da foc”.[9] În sud, „patru adolescenți au incendiat un vagabond care dormea” în Miami.[10] Chiar și un cuplu interrasial din Fort Lauderdale a suferit aceeași soartă crudă.[11] Mai mult, s-a subliniat că aceste atacuri au avut loc aproape imediat după transmisia la televiziune a filmului Fuzz (1972) în care este descrisă o violență similară”[12] - în special, o scenă în care unul dintre personaje este stropit cu un lichid inflamabil și apoi incendiat. Astfel, ca și în anul precedent, s-a pregătit scena pentru mai multe dezbateri centrate pe problema cenzurii și a difuzărilor de filme în rețea.

Pe fondul unei astfel de controverse, CBS a ordonat ca anumite scene din filme să fie tăiate. Lista CBS Thursday Night Movie pentru sezonul 1973-74 a inclus două dintre cele mai violente filme ale anilor 1960 – Bonnie și Clyde (1967) de Arthur Penn și Hoarda sălbatică (The Wild Bunch, 1969) de Sam Peckinpah. Ambele au fost considerate de critici ca niște capodopere care au folosit violența pentru a face declarații artistice valide despre scena contemporană americană.[13] [14] În ciuda acestui fapt, cele două filme au avut tăieturi radicale. Dar, potrivit unora din public, rețeaua a mers prea departe, mai ales cu filmul lui Peckinpah. Un spectator s-a plâns că „atunci când cenzorii de la CBS au tăiat, au tăiat fără să se gândească, orbește... CBS nu a arătat deloc The Wild Bunch. În schimb, a arătat o mizerie mutilată care a fost cândva un original magistral”. [15] Un alt spectator a protestat că difuzarea de către rețea a controversatului western „a reprezentat puțin mai mult decât prezentarea de fragmente... N-am văzut niciodată un film atât de mult tăiat”.[16] Prin urmare, pentru CBS, noul sezon de toamnă din 1973 a avut un început foarte dificil.

Dar până la urmă a fost și unul de succes. Proiecțiile primelor două filme din franciza Planeta maimuțelor au dus CBS în vârful topurilor în aceea perioadă.[17][18] Odată cu succesul de box-office al lui Steve McQueen, Bullitt (1968), precum și interpretarea revoluționară a lui Dustin Hoffman ca Absolventul (1967) și aventura de acțiune a lui Clint Eastwood Eroii lui Kelly (1970) a fost unul dintre cele mai robuste sezoane Thursday Night Movie. A fost, de asemenea, un an bun pentru filmele de televiziune ale rețelei, în mare parte datorită premierei din 31 ianuarie 1974 a filmului Autobiografia domnișoarei Jane Pittman, care a fost întâmpinată cu laude aproape unanime de critici precum Jay Sharbutt, care a numit lucrarea ca „profund de mișcătoare... singura descriere care pare să se potrivească acestei producții”.[19] Și Pauline Kael de la The New Yorker, care și-a dedicat întreaga sa rubrică săptămânală filmului, a lăudat regia discretă a lui John Korty, precum și performanța lui Cicely Tyson,[20] pentru care va câștiga premiul Emmy pentru cea mai bună actriță într-un program special .

Astfel, pentru sezonul 1973–74, de la mijlocul lunii septembrie până la sfârșitul lunii mai, The CBS Thursday (and Friday) Night Movie a avut în premieră doar 22 de titluri cinematografice. Restul din totalul de 76 de transmisiuni au fost fie (a) reluări ale unor filme de teatru din sezoanele precedente; (b) reluări sau premiere ale unor filme realizate pentru TV; (c) episoade pilot TV pentru seriale proiectate; sau (d) preempționări pentru știri, sporturi sau programe speciale CBS. În comparație cu totalul de 52 de premiere cinematografice pe care rețeaua le-a difuzat în sezonul 1966-67, se poate observa că numărul de filme disponibile pentru difuzare pentru prima dată a scăzut cu peste 50 la sută. Cu toate acestea, CBS a programat patru titluri noi suplimentare pentru a-și completa lista în vara lui 1974. Printre acestea se numără premiera TV din 6 iunie a filmului The Prime of Miss Jean Brodie (1969), cu interpretarea lui Maggie Smith, câștigătoare a premiului Oscar, ca profesor neortodox într-o școală de fete din Edinburgh din anii 1930. A existat și debutul televizat din 14 iunie al filmului The Looking Glass War (1970), bazat pe un roman de spionaj John le Carré și cu Christopher Jones în rol principal. Și pentru a-și completa lista noilor veniți ai sezonului, filmul Richard Burton Villain (1971) a avut premiera pe 27 iunie, în timp ce drama medievală Alfred the Great (1969), cu David Hemmings în rolul principal, și-a făcut plecăciune în seara următoare.

În toamna anului 1974, unul dintre concurenții CBS, NBC, a lansat în premieră filmul TV, Born Innocent . Filmul a fost beneficiarul unei campanii intense de promovare a rețelei, precum și a unui disclaimer provocator chiar înainte de difuzare. [53] Și când a fost difuzat în sfârșit, spectatorii au fost expuși la ceea ce, până atunci, a fost una dintre cele mai grafice reprezentări ale sadismului și cruzimii prezentate vreodată pe micul ecran. [54] Eroina poveștii (interpretată de Linda Blair ), o adolescentă care ispășește pedeapsa într-un centru de detenție pentru minori pentru femei tinere, devine victima unei agresiuni sexuale atunci când este violată cu forța cu un obiect străin de o bandă de deținuți cei mai violenți ai instituției. La câteva săptămâni după difuzarea filmului, o fetiță de 9 ani, care se plimba cu un prieten pe o plajă din San Francisco, a fost supusă unui act similar de către un trio de băieți adolescenți. Când tinerii autori au fost chestionați de autorități cu privire la motivul pentru care au ales această metodă de atac, aceștia au recunoscut în mod liber că s-au inspirat de scena controversată a filmului. [55] Mai târziu în acel an, mama victimei a dat în judecată NBC, susținând că organizația este „responsabilă pentru acest viol, deoarece rețeaua avea studii care arătau că copiii și persoanele susceptibile ar putea imita crimele văzute la televizor”. [56] Cazul a fost în cele din urmă respins în afara instanței, iar o comisie de apel va confirma ulterior hotărârea instanței inferioare de nepotrivire, [57] dar până atunci NBC a reeditat scena pentru difuzarea repetată a filmului. [58] Acest caz a reprezentat una dintre numeroasele lupte juridice rezultate din decizia industriei de televiziune de a se adapta a ceea ce președintele CBS, Robert Wood, a descris anterior drept „gusturile și standardele în schimbare ale societății și maturitatea în creștere” a unui public din anii 1970. [59]

Fișier:TV ad for the 1970 movie MASH.png
Intrarea în premiera sezonului 1974-75.

Într-un fel, Born Innocent reprezenta o tendință cu care cineaștii americani deveniseră prea familiari – în special, subgenul WIP al filmelor. Exploatarea premisei lucrative „femei în închisoare” ajunsese într-un punct în care reclamele pentru filme de serie B de teatru, cu titluri precum Caged Heat (1974), The Big Bird Cage (1972) și Women in Cages (1971), au devenit un priveliște familiară și emoționantă pe aproape paginile de distracție ale fiecărui ziar. [60] Desigur, un film precum Born Innocent, o lucrare produsă special pentru televiziune, ar putea recurge cu greu la genul de sadism explicit caracteristic furajelor cinematografice obișnuite. Dar filmul NBC a fost suficient de senzațional pentru ca CBS să programeze o versiune imitatoare care a fost difuzată în Friday Night Movie doar 6 luni mai târziu. Acest nou film TV a fost intitulat Cage Without a Key și, din nou, a avut loc într-o închisoare pentru tinere. Eroina (de data aceasta, interpretată de Susan Dey ) este implicată fără să vrea într-o crimă planificată și comisă de alții. Condamnată și condamnată, ea este încarcerată într-un loc în care distracția preferată a deținuților este activitatea de bande. Deși criticul TV din Sankt Petersburg Charles Benbow a susținut că acest nou film TV „diferă semnificativ” de Born Innocent, [61] autoarea Elana Levine a observat că „ Cage prezintă o scenă de agresiune sexuală între persoane de același sex, după duș, care își lasă victima zguduită. și tulburat și, în această privință, urmează în mod clar formula lui Born Innocent .” [62] Și autorul Stephen Tropiano a remarcat încercarea ambelor filme de a marginaliza lesbienele ca infractori sexuali prădători. [63]

În ceea ce privește restul listei sale din 1974-1975, CBS Thursday (and Friday) Night Movies-- filmele de joi (și vineri) noaptea CBS au început destul de bine cu versiunea originală a filmului lui Robert Altman M*A*S*H (1970), împreună cu un trio amabil de western-uri satirice. Dar în afară de asta, rețeaua nu le putea oferi telespectatorilor săi. Produsul de la Hollywood care putea fi ambalat corespunzător pentru publicul TV devenea o marfă rară. Și, ca rezultat, acesta ar fi ultimul sezon complet pentru filmele de joi seara ale CBS.

Din 1970, devenise obișnuit ca CBS să-și presăreze programul de reluare a filmelor de vară cu difuzări ocazionale pentru prima dată. Astfel, pe lângă cele opt premiere de la începutul lunii iunie (așa cum sunt enumerate mai sus), a existat și debutul TV din 18 iulie a filmului The Wicked Dreams of Paula Schultz (1968), cu Elke Sommer în rolul unei atlete est-germane care fantezează săritul cu stâlpi Zidul Berlinului pe partea cealaltă. Filmul s-a remarcat pentru câțiva actori din serialul de televiziune Hogan's Heroes din 1965-1971, inclusiv co-starul doamnei Sommers, Bob Crane, împreună cu ceilalți obișnuiți ai serialului, Werner Klemperer, John Banner și Leon Askin .

Toamna 1975: Cortina se închide joia[modificare | modificare sursă]

În vara anului 1975, toate cele trei rețele au decis să reducă o seară de film pe săptămână din programul lor de prim-time de toamnă. Pentru CBS, a fost o alegere de a păstra fie o antologie de joi seara, fie o antologie de vineri seara. Inițial, rețeaua a ales să păstreze ziua de joi. După cum a explicat directorul de programe CBS, Fred Silverman, „Nu există atât de multe imagini bune pentru început... Preferăm să luăm acele 2 ore [vineri seara] și să facem programare de televiziune originală. Pentru că, în sfârșit, despre asta este televiziunea. : Crearea de material nou pentru spectatorul de acasă.” [96] Aparent, ideea domnului Silverman de a „crea materiale noi” a fost programarea a mai multor episoade pentru două seriale criminale vechi, Hawaii Five-O și Barnaby Jones — pentru că începând din septembrie, asta era ceea ce li s-a oferit spectatorilor vineri seara. Dar, reducând difuzarea filmelor de teatru la seara sa originală de film, CBS poate să fi oferit o oarecare consolare pasionaților de film. Au existat mai puține reluări ale produsului vechi și mai puține preempționări pentru știri și oferte speciale de varietate. În această privință, sezonul din toamna 1975 al The Thursday Night Movie va semăna cu formatul programului său inaugural din toamna 1965 - unul în care spectatorii ar putea fi încrezători că intervalul orar de joi, între 9:00 și 23:00 (ET) va fi rezervat doar pentru filme.

Au existat încă ocazional premiere făcute pentru TV, cum ar fi biografia sportivă Babe (1975), cu Susan Clark în rolul sportivului politalentat Babe Didrikson . De fapt, această producție a fost aproape condamnată înainte de a începe. Anterior, când coproducătorul lui Babe, Stanley Rubin, a încercat în mod repetat să-l convingă pe văduvul/soțul lui Didrikson , George Zaharias, să-i vândă drepturile exclusive asupra poveștii ei, el a refuzat categoric. După cum și-a amintit mai târziu Rubin, „El a spus că are mai multe oportunități de a vinde povestea lui Babe. Odată, a fost ars grav într-o afacere. Așa că, de înțeles, era suspect de toată chestia”. [97] Într-o sâmbătă, însă, Zaharias a cedat și l-a sunat pe Rubin, acordându-i permisiunea pentru poveste, dar numai dacă a predat de mână un cec de casierie chiar în acea după-amiază. Deoarece puține bănci erau deschise pentru afaceri în weekend, Rubin abia a reușit să ajungă la reședința lui Zaharias la timp cu cecul necesar pentru a încheia afacerea. După cum sa dovedit, recenziile lui Babe au fost destul de bune. Editorialistul sindicalizat Joan Hanauer, de exemplu, a lăudat scenariul scriitoarei Joanna Lee. Ea a declarat că, chiar dacă povestea lui Babe „pierde în suspans pentru că finalul este prestabilit, [ea] câștigă în intensitate deoarece Babe era o femeie adevărată... al cărei corp frumos funcțional nu era mai capabil să învingă cancerul decât cel al surorilor ei mai slabe. " [98] A fost o reacție critică pozitivă ca aceasta care a făcut ca persistența lui Rubin să dea roade.

A avut loc și premiera mondială a filmului TV Fear on Trial, care a fost descris de criticul de film James Monaco drept „ mea culpa a CBS despre modul în care a contribuit la includerea pe lista neagră anticomunistă” a personalităților mass-media în anii 1950. [99] Dar, după cum a subliniat autorul Robert Sherill, „Oricât de multă durere au provocat-o indivizilor, corporațiile ar putea întotdeauna să găsească o modalitate de a profita de perfidia lor din Războiul Rece”. [100] Sherill a mai susținut că noul film al CBS a făcut exact asta - luând cazul real al artistului de radio persecutat John Henry Faulk (interpretat de William Devane ) și dramatizând lupta sa în instanță, unde este reprezentat cu abilități de oameni de mare putere. avocat Louis Nizer ( George C. Scott ). Deși filmul poartă un mesaj optimist, realitatea consecințelor procesului a fost cu mult diferită. Hotărârea în numerar a lui Faulk de 3,5 milioane de dolari a fost ulterior redusă considerabil în apel. După ce și-a plătit avocatul, Faulk a ajuns cu doar 75.000 de dolari, cea mai mare parte cheltuită pentru pensie alimentară. [101] Mai târziu, ca și pentru a-și ispăși maltratarea, CBS i-a oferit lui Faulk un loc de muncă ca obișnuit la Hee Haw (1969–71).

Fișier:Raquel Welch as Hannie Caulder.jpg
Raquel Welch în Hannie Caulder, ultimul film al seriei.

Joi (1975):

  1. 11.09.1975: Cahill: US Marshal (1973)
  2. 18.09.1975: Soarele Roșu (1972)
  3. 25.09.1975: Conrack (1974)
  4. 1975-10-02: Fear on Trial (1975) (premiera TV)
  5. 09.10.1975: Pat Garrett și Billy the Kid (1973)
  6. 1975-10-16: They Kill Only Their Masters (1972) (reluare din 1974-75)
  7. 1975-10-23: Babe (1975) (premiera TV)
  8. 1975-10-30: The French Connection (1971)
  9. 06-11-1975: Domnul Majestyk (1974)
  10. 13.11.1975: Rezervat de rețea [102]
  11. 20.11.1975: Hannie Caulder (1972)

La mijlocul sezonului, după peste zece sezoane consecutive de difuzare joi, CBS a decis ca serile de vineri să devină singura seară de film în prime-time desemnată pentru rețea, începând cu 5 decembrie 1975.[103]

Note și referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "CBS Executive Defends Programming." (New York Times News Service). Corpus Christi Caller. (October 17, 1973): p. 7C.
  2. ^ Cited in O'Connor, John J. "TV: New 'Permissiveness' in Prime-Time Fare." The New York Times. (October 25, 1973): p. 95.
  3. ^ O'Connor, John J. "TV: New 'Permissiveness'", etc.
  4. ^ A guy falls out of a high-rise building, his arms flail and his necktie flaps...and you know that in the next second he is going to be an ex-human being—a horribly broken spill of bones and blood. A race car spins, crashes, and bursts into flame, and you know the driver felt the skin being fried away from his body...An airplane explodes in mid-flight; a yacht is ripped apart in a harbor. Something has happened to the people inside...something sudden and cruel and dreadful and final. To the sensitive observer, the reaction is of depression and loss. To the insensitive, there is the strengthening of a condition that human life is cheap. And all the above incidents happened in a single episode of the CBS action-drama
  5. ^ Power, Ron. "Some New Words for TV Violence". (Chicago Sun-Times News Service). Corpus Christi Caller-Times. (November 11, 1973): p. H-4.
  6. ^ Cited in "'Remember When' Director Swears Off TV Violence." Corpus Christi Caller. (March 21, 1974): p. 13F.
  7. ^ Television and Social Behavior: Beyond Violence and Children. Eds. Stephen B. Withey and Ronald P. Abeles. Hillside, N.J.: Lawrence Erlbaum Associates, Inc., 1980/2013.
  8. ^ "Fla. Gang Burns White Husband of Black Woman." Wilmington Morning News. (November 13, 1973): p. 4.
  9. ^ "Six Youths Burn Woman to Death in Boston Attack." The New York Times. (October 4, 1973): p. 93
  10. ^ Spak, Michael I. "Predictable Harm: Should the Media Be Liable?" Ohio State Law Journal. Vol. 42, Issue 3 (1981): p. 676.
  11. ^ "Gang Douses Man With Fluid, Sets Him Afire." Sarasota Herald-Tribune. (November 13, 1973): p. 9-A.
  12. ^ "Blacks Burn White Man Who Wed Black Woman." Corpus Christi Times. (November 12, 1973): p. 6C. The movie Fuzz was broadcast by The ABC Sunday Night Movie on September 30, 1973. See "TV Week: Sunday Evening." Sarasota Herald-Tribune. (September 30, 1973): p. 4.
  13. ^ Kael, Pauline. "Onward and Upward Into the Arts: 'Bonnie and Clyde.'" New Yorker. (October 21, 1967): p. 147.
  14. ^ Canby, Vincent. ""Violence and Beauty Mesh in 'Wild Bunch'. New York Times. (June 26, 1969).
  15. ^ Novak, Tom. "Mailbag: Why Pretend It Was 'The Wild Bunch'." New York Times. (October 28, 1973): Section II, P. 21.
  16. ^ Nocente, Martin. "Mailbag: Why Pretend It Was 'The Wild Bunch'." The New York Times, etc.
  17. ^ "New TV Shows Absent from Top 20 Ratings." Corpus Christi Caller-Times. (September 23, 1973): p. H-10.
  18. ^ "'Ape' Movie Tops Ratings." Corpus Christi Caller-Times. (November 11, 1973): p. H-10.
  19. ^ Sharbutt, Jay. "'Jane Pittman' Is Fine Show Of Black Life." Gettysburg Times. (January 31, 1974): p. 18.
  20. ^ Kael, Pauline. "Cicely Tyson Goes to the Fountain." New Yorker. (January 28, 1974): p. 73.
  21. ^ The Thursday Night Movie was pre-empted for (1) "The Great One", a one-hour musical-comedy revue starring Jackie Gleason; and (2) A CBS Reports 60-minute documentary, "A Boy Named Terry Egan", a case-study of infantile autism. (See Part 1 of the documentary here.)
  22. ^ The Thursday Night Movie was pre-empted for (1) the last hour of a two-hour special Thanksgiving episode of The Waltons and (2) a country-and-western variety show, "The Orange Blossom Special."
  23. ^ First time on CBS, but Duel at Diablo had originally had its TV premiere September 29, 1969 on NBC's Monday Night at the Movies. See "Television Listings." Daytona Beach Morning Journal. (September 29, 1969): p. 19.
  24. ^ Substitute programming: (1) A Playhouse 90 presentation of Brian Moore's Catholics; (2) A CBS Reports 30-minute presentation, "Making It Through This Winter."
  25. ^ The Thursday Night Movie was pre-empted for a taped holiday presentation, The House Without a Christmas Tree, followed by a CBS Reports documentary, "The Corporation", about the workings and political influence of Philips Petroleum.
  26. ^ First time on CBS. However, this classic western was first shown on television September 18, 1965 on NBC's Saturday Night at the Movies. See "View" supplement. Gettysburg Times. (September 18, 1965): p. 2.
  27. ^ Substitute programs: (1) "One More Time," a musical-comedy revue featuring Carol Channing and Pearl Bailey; (2) A 60-minute CBS News Special focusing on President Nixon and the Watergate scandal.
  28. ^ This 90-minute TV-movie originally debuted as a New CBS Tuesday Night Movie on February 13, 1973.
  29. ^ Rather than an actual movie, the title refers instead to a program consisting of four unsold pilot projects, each a 30-minute domestic comedy: Ma and Pa, starring Bruce Davison; We'll Get By, which would become a Spring 1975 replacement series featuring Paul Sorvino; Another April, with Barnard Hughes; and Moe and Joe, starring Louise Lasser.
  30. ^ A rerun of a TV-movie, first shown on The New CBS Tuesday Night Movie on January 30, 1973.
  31. ^ This was a 90-minute made-for-TV comedy-drama that duplicated the plot situation from the 1971 James Garner/Lou Gossett satire Skin Game. It was followed by Slither (1974), a 30-minute unsold pilot project, based on the 1973 James Caan/Sally Kellerman movie comedy.
  32. ^ Four half-hour unsold pilot projects, all situation comedies: (1) The Fess Parker Show; (2) Dominic's Dream; (3) Pete 'n' Tillie; and (4) Change at 125th Street
  33. ^ Later re-titled Crosscurrent, this TV movie debuted on The New CBS Friday Night Movie, November 19, 1971.
  34. ^ An NBA playoff game was televised, featuring the New York Knicks and the Boston Celtics.
  35. ^ Terror on the Beach was a 90-minute TV-movie that had premiered the previous September on the New CBS Tuesday Night Movie. Its rerun here was followed by a 30-minute pilot project Mr. and Mrs. Cop, starring Anthony Costello and Marianne McAndrew.
  36. ^ The Thursday Night Movie was pre-empted for four half-hour situation comedies about bachelors: (1) Friends and Lovers, which starred Paul Sand and was later made into a series beginning Fall 1974; (2) Jerry with Robert Walden (3) The Boys featuring Tim Conway and Herb Edelman; and (4) Sonny Boy, with Allen Garfield.
  37. ^ Substitute programming consisted of (1) "The Shape of Things", an entertainment special made by and for women and (2) a CBS Reports documentary, "The Israelis."
  38. ^ The Friday Night Movie was pre-empted for a musical variety program, Barbra Streisand and Other Musical Instruments, followed by a Lily Tomlin comedy special simply titled Lily.
  39. ^ A two-hour CBS Reports documentary on past and current members of the American family dynasty, "The Rockefellers".
  40. ^ This film was drastically cut from its original 3-hour-plus running time to fill a 150-minute broadcast including commercials. See the IMDB website for alternate versions of Hawaii
  41. ^ A 60-minute documentary about the city of "New York, New York", followed by Democratic senate majority leader Mike Mansfield's response to President Nixon's 1974 State of the Union address.
  42. ^ The premiere of It's Good to Be Alive, a TV-film adaptation of major-league baseball catcher Roy Campanella's autobiography.
  43. ^ Originally, the film The Sweet Ride (1968) was slated to appear on this date, but its broadcast was postponed until a later date.
  44. ^ Programs consisted of (1) Really Raquel, a one-hour variety special starring Raquel Welch, and (2) a CBS Reports special on the city of Shanghai and the role it played in China's cultural revolution.
  45. ^ The 90-minute pilot project for the short-lived CBS-TV series Sons and Daughters. This broadcast was followed by a half-hour projected pilot episode for a series that failed to acquire a sponsor. It was titled If I Love You, Am I Trapped Forever?
  46. ^ A half-hour unsold TV pilot Evel Knievel, not to be confused with the George Hamilton 1971 biopic, Evel Knievel. It featured actor Sam Elliott as the notorious daredevil/showman who becomes involved in a battle-of-the-sexes competition with a female stunt-rider. This show was followed by a 30-minute TV pilot, Aces Up. The remainder of the 2-hour time slot was occupied by a one-hour CBS News Reports program entitled "The Colleges."
  47. ^ This 90-minute film was followed by a half-hour TV pilot for a projected series, The Michelle Lee Show.
  48. ^ When CBS first broadcast the film in 1971, it took up a 5-hour time-slot. This repeat version, however, ran for 3-1/2 hours (8:00-11:30 pm, Eastern Time), suggesting there was extensive cutting before its airing.
  49. ^ Four Portraits in Black, a documentary depicting the lives and struggles of four African-American families. Live commentary was provided by panelists Rev. Jesse Jackson and U.S. Representative Andrew Young (D-Georgia).
  50. ^ The CBS Friday Night Movie was pre-empted for the NBA Finals, featuring the Boston Celtics at the Milwaukee Bucks.
  51. ^ The movie was pre-empted for another game in the NBA Final championship series with the Milwaukee Bucks playing the Celtics in Boston Garden.
  52. ^ Rerun of a 90-minute TV-movie that premiered the previous September on the New CBS Tuesday Night Movie. It was followed by a half-hour pilot project Young Love with Meredith Baxter and Michael Burns.
  53. ^ Christians, Clifford G., Mary Fackler, Kathy Brittain Richardson, Peggy J. Kreshel, and Robert H. Woods, Jr. Media Ethics: Cases and Moral Reasoning. (9th ed.) London: Routledge/Taylor & Francis Group, 2016. p. 285.
  54. ^ Cowan, Geoffrey. See No Evil: The Backstage Battle Over Sex and Violence in Television. New York: Touchstone/Simon $ Schuster, 1978. p. 287.
  55. ^ Doerkin, Maureen. Classroom Combat: Teaching and Television. Englewood Cliffs, N. J.: Educational Technology Publications, 1983. p. 69.
  56. ^ Sadler, Roger L. Electronic Media Law. Thousand Oaks, CA: Sage Publications, 2005. p. 222.
  57. ^ 126 Cal.App.3d 488 (Cal. Ct.App. 1981),cert. denied, 458 U.S. 1108(1982)
  58. ^ Brown, Les. "NBC Plans Replay of 'Born Innocent'. The New York Times. (September 27, 1975): p. 61.
  59. ^ Cited in "CBS Executive Defends Programming", etc.
  60. ^ Schubart, Rikke. Super Bitches and Action Babes: The Female Hero in Popular Cinema, 1970-2006. Jefferson, NC: McFarland & Company, 2007. pp. 43-49.
  61. ^ Benbow, Charles. "Drama Exposes Breakdowns in Reform School." St. Petersburg Times. (March 14, 1975): p. 12-D.
  62. ^ Levine, Elana. Wallowing in Sex: The New Sexual Culture of 1970s American Television. Durham, N.C.: Duke University Press, 2007. p. 94.
  63. ^ Tropiano, Stephen. The Prime Time Closet: A History of Gays and Lesbians on TV. New York: Applause Theatre & Cinema, 2002. p. 159.
  64. ^ The Thursday Night Movie was pre-empted for (1) "The Great One", a one-hour musical-comedy revue starring Jackie Gleason; and (2) A CBS Reports 60-minute documentary, "A Boy Named Terry Egan", a case-study of infantile autism. (See Part 1 of the documentary here.)
  65. ^ The Thursday Night Movie was pre-empted for (1) the last hour of a two-hour special Thanksgiving episode of The Waltons and (2) a country-and-western variety show, "The Orange Blossom Special."
  66. ^ First time on CBS, but Duel at Diablo had originally had its TV premiere September 29, 1969 on NBC's Monday Night at the Movies. See "Television Listings." Daytona Beach Morning Journal. (September 29, 1969): p. 19.
  67. ^ Substitute programming: (1) A Playhouse 90 presentation of Brian Moore's Catholics; (2) A CBS Reports 30-minute presentation, "Making It Through This Winter."
  68. ^ The Thursday Night Movie was pre-empted for a taped holiday presentation, The House Without a Christmas Tree, followed by a CBS Reports documentary, "The Corporation", about the workings and political influence of Philips Petroleum.
  69. ^ First time on CBS. However, this classic western was first shown on television September 18, 1965 on NBC's Saturday Night at the Movies. See "View" supplement. Gettysburg Times. (September 18, 1965): p. 2.
  70. ^ Substitute programs: (1) "One More Time," a musical-comedy revue featuring Carol Channing and Pearl Bailey; (2) A 60-minute CBS News Special focusing on President Nixon and the Watergate scandal.
  71. ^ This 90-minute TV-movie originally debuted as a New CBS Tuesday Night Movie on February 13, 1973.
  72. ^ Rather than an actual movie, the title refers instead to a program consisting of four unsold pilot projects, each a 30-minute domestic comedy: Ma and Pa, starring Bruce Davison; We'll Get By, which would become a Spring 1975 replacement series featuring Paul Sorvino; Another April, with Barnard Hughes; and Moe and Joe, starring Louise Lasser.
  73. ^ A rerun of a TV-movie, first shown on The New CBS Tuesday Night Movie on January 30, 1973.
  74. ^ This was a 90-minute made-for-TV comedy-drama that duplicated the plot situation from the 1971 James Garner/Lou Gossett satire Skin Game. It was followed by Slither (1974), a 30-minute unsold pilot project, based on the 1973 James Caan/Sally Kellerman movie comedy.
  75. ^ Four half-hour unsold pilot projects, all situation comedies: (1) The Fess Parker Show; (2) Dominic's Dream; (3) Pete 'n' Tillie; and (4) Change at 125th Street
  76. ^ Later re-titled Crosscurrent, this TV movie debuted on The New CBS Friday Night Movie, November 19, 1971.
  77. ^ An NBA playoff game was televised, featuring the New York Knicks and the Boston Celtics.
  78. ^ Terror on the Beach was a 90-minute TV-movie that had premiered the previous September on the New CBS Tuesday Night Movie. Its rerun here was followed by a 30-minute pilot project Mr. and Mrs. Cop, starring Anthony Costello and Marianne McAndrew.
  79. ^ The Thursday Night Movie was pre-empted for four half-hour situation comedies about bachelors: (1) Friends and Lovers, which starred Paul Sand and was later made into a series beginning Fall 1974; (2) Jerry with Robert Walden (3) The Boys featuring Tim Conway and Herb Edelman; and (4) Sonny Boy, with Allen Garfield.
  80. ^ Substitute programming consisted of (1) "The Shape of Things", an entertainment special made by and for women and (2) a CBS Reports documentary, "The Israelis."
  81. ^ The Friday Night Movie was pre-empted for a musical variety program, Barbra Streisand and Other Musical Instruments, followed by a Lily Tomlin comedy special simply titled Lily.
  82. ^ A two-hour CBS Reports documentary on past and current members of the American family dynasty, "The Rockefellers".
  83. ^ This film was drastically cut from its original 3-hour-plus running time to fill a 150-minute broadcast including commercials. See the IMDB website for alternate versions of Hawaii
  84. ^ A 60-minute documentary about the city of "New York, New York", followed by Democratic senate majority leader Mike Mansfield's response to President Nixon's 1974 State of the Union address.
  85. ^ The premiere of It's Good to Be Alive, a TV-film adaptation of major-league baseball catcher Roy Campanella's autobiography.
  86. ^ Originally, the film The Sweet Ride (1968) was slated to appear on this date, but its broadcast was postponed until a later date.
  87. ^ Programs consisted of (1) Really Raquel, a one-hour variety special starring Raquel Welch, and (2) a CBS Reports special on the city of Shanghai and the role it played in China's cultural revolution.
  88. ^ The 90-minute pilot project for the short-lived CBS-TV series Sons and Daughters. This broadcast was followed by a half-hour projected pilot episode for a series that failed to acquire a sponsor. It was titled If I Love You, Am I Trapped Forever?
  89. ^ A half-hour unsold TV pilot Evel Knievel, not to be confused with the George Hamilton 1971 biopic, Evel Knievel. It featured actor Sam Elliott as the notorious daredevil/showman who becomes involved in a battle-of-the-sexes competition with a female stunt-rider. This show was followed by a 30-minute TV pilot, Aces Up. The remainder of the 2-hour time slot was occupied by a one-hour CBS News Reports program entitled "The Colleges."
  90. ^ This 90-minute film was followed by a half-hour TV pilot for a projected series, The Michelle Lee Show.
  91. ^ When CBS first broadcast the film in 1971, it took up a 5-hour time-slot. This repeat version, however, ran for 3-1/2 hours (8:00-11:30 pm, Eastern Time), suggesting there was extensive cutting before its airing.
  92. ^ Four Portraits in Black, a documentary depicting the lives and struggles of four African-American families. Live commentary was provided by panelists Rev. Jesse Jackson and U.S. Representative Andrew Young (D-Georgia).
  93. ^ The CBS Friday Night Movie was pre-empted for the NBA Finals, featuring the Boston Celtics at the Milwaukee Bucks.
  94. ^ The movie was pre-empted for another game in the NBA Final championship series with the Milwaukee Bucks playing the Celtics in Boston Garden.
  95. ^ Rerun of a 90-minute TV-movie that premiered the previous September on the New CBS Tuesday Night Movie. It was followed by a half-hour pilot project Young Love with Meredith Baxter and Michael Burns.
  96. ^ Cited in Marguiles, Lee. "Bad News Due for TV Film Addicts." Corpus Christi Caller-Times. (June 1, 1975): p. E-8.
  97. ^ Cited in Kleiner, Dick. "Story of Babe Didrikson Made into TV-Movie." Corpus Christi Caller-Times. (June 29, 1975): p. F-7.
  98. ^ Hanauer, Joan. "Babe's Life Makes Poignant Drama." Boca Raton News. (October 23, 1975): p. 9A.
  99. ^ Monaco, James. Celebrity: The Media as Image Makers. New York: Dell, 1978. p. 59
  100. ^ Sherill, Robert. First Amendment Felon: The Story of Frank Wilkinson, His 132,000-Page FBI File, and His Epic Fight for Civil Rights and Liberties. New York: Nation Books, 2005. p. 23.
  101. ^ Sherill, Robert, etc.
  102. ^ Premiere of the two-hour drama special Foster and Laurie (1975), based on a real-life incident resulting in the brutal murder of two New York policemen. Starring Perry King and Dorian Harewood.
  103. ^ Brown, Les. "CBS Is Switching Some Shows". The New York Times. (November 5, 1975): p. 87.

Format:Motion picture television series on CBS

[[Categorie:CBS]] [[Categorie:CBS Corporation]]