Utilizator:Radu Gherasim/traduceri/Letter from Michael Snow and Jimmy Wales

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Scrisoare de la Michael Snow şi Jimmy Wales.

Este greu de crezut că în urmă cu zece ani, Wikipedia nu exista. În prezent, 330 de milioane de persoane folosesc Wikipedia în fiecare lună, aceasta devenind cea mai utilizată resursă de cunoştinţe online. Sute de mii de voluntari au construit şi întreţinut diferite proiecte Wikimedia în ultimii opt ani.

Deşi am realizat foarte multe, suntem departe de a ne atinge scopul într-o lume în care fiecare persoană să-şi poată împărtăşi în mod liber totalul cunoştinţelor umane. Cum ne putem construi propriul succes pentru a depăşi viitoarele provocări? Mai puţin de o cincime din populaţia lumii are acces la Internet. În timp ce sute de mii de voluntari au contribuit la proiectele Wikimedia actuale, ei nu sunt pe deplin reprezentanţi ale diversităţilor globale. Multe alegeri se află în faţa noastră pentru a construi o mişcare mondială pentru a crea şi împărtăşi cunoştinţe libere.

Am iniţiat un proces lung de un an pentru a extinde un plan strategic pentru Mişcarea Wikimedia. Mai concret, noi încercăm să înţelegem:

  • Unde suntem în prezent?
  • Unde dorim să fim peste cinci ani?
  • Cum ajungem de aici acolo?

Ajutaţi-ne să găsim răspunsuri la aceste întrebări. Studiaţi-le, dezbateţi-le, gândiţi-vă la ce se referă pentru perspectiva şi valorile noastre. Iată cinci metode prin care puteţi ajuta:

  • Alăturaţi-vă unei forţe de activitate. Organizăm forţe de activitate care vor cerceta diferite subiecte şi vor produce o serie de recomandări legate de acestea. Înscrieţi-vă pentru a participa sau înfiinţaţi-vă propriile grupuri ad-hoc.
  • Anunţaţi-ne cum puteţi ajuta. Dacă sunteţi un specialist în unul din subiectele cu care ne confruntăm, înscrieţi-vă în baza de date a experţilor. Asta va permite forţelor de activitate şi altor voluntari să vă pună întrebări, iar dumneavoastră le puteţi răspunde când sunteţi disponibil.
  • Spuneţi-vă ideile. Scrieţi o propunere la strategia wiki şi ajutaţi la organizarea şi îmbunătăţirea propunerilor care sunt deja. Postaţi-vă ideile pe blog, pe listele de discuţii şi pe reţelele sociale cum ar fi Identi.ca, Twitter, şi Facebook. Etichetaţi acele postări cu #wikipedia sau daţi-le adresa de strategie wiki astfel încât ceilalţi să fie informaţi.
  • Găzduiţi-vă conversaţiile despre strategie. Pentru a putea realiza planuri bune, avem nevoie de o participare cât mai numerică. Este imposibil ca forţele de activitate să discute cu toate persoanele care au idei despre viitorul Wikimediei. Aici ne puteţi ajuta: găzduiţi-vă propriile conversaţii despre strategie, personal sau on-line şi afişaţi rezultatele despre strategia wiki. Există şabloane şi instrumente pentru găzduirea sesiunilor de strategie pe strategia wiki.
  • Discutaţi cu noi. Daţi feedback echipei de strategie. Spuneţi-ne ideile, speranţele, temerile, scopurile voastre pentru proiecte. Daţi feedback strategiei wiki sau trimiteţi un e-mail adresei strategy@wikimedia.org.

Dacă nu puteţi participa, puteţi face o donaţie pentru a ne susţine? O donaţie ne va susţine direct programele de cunoştinţe libere. Avem nevoie de asemenea, de voluntari care să contribuie la proiectele noastre, să îmbunătăţească tehnologia, şi să susţină munca noastră prin alte mijloace.

Acest secol ne-a prezentat o ocazie extraordinară de a ne schimba civilizaţia, şi de a crea prilejuri favorabile egale pentru toţi oamenii. Sperăm să vă puteţi alătura în munca noastră de a împărtăşi cunoştinţele cu fiecare persoană de pe glob.

Ai dumneavoastră,
Michael Snow
Preşedinte, Fundaţia Wikimedia
Jimmy Wales
Fondator al Wikipediei, şi al Fundaţiei Wikimedia

ÎNSCRIEŢI-VĂ ACUM »