Utilizator:OlariuRomeo/Teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Articole în lucru[modificare | modificare sursă]

Luneta astronomică[modificare | modificare sursă]

Text de integrat în articol

Însă cele mai vechi schițe ale unei lunete sunt explicit descrise de către Leonardo da Vinci în Codex F, fila 25, manuscris care a fost început pe 12 septembrie 1508,  si la care a lucrat după cum se stie mai puțin de un an.

Leonardo avea deci 56 - 57 de ani cand descria luneta sa. Este ciudat că desi manuscrisul a fost publicat în 1889 nu a fost înțeles de către cercetătorii care l-au studiat pe Leonardo da Vinci.

In reproducerea pe care Ravaisson-Mollien a făcut-o în 1898 face confuzie si intitulează fila "Verres grossissants" în traducere însemnând "Lentile de mărire" . De notat este pluralul folosit de scriitorul francez, care descrie mai multe lentile separate folosite pentru mărire nu un singur instrument.

Însă dacă examinăm cu atenție foaia 25 spate, este desenată o lunetă   de tip olandez completă si montată pe suportul ei sub forma unui tub scurt si îndesat susținut de un suport cat si schița calotei sferice de plumb necesară pentru construcția lentilei obiectivului negativ al ocularului.

Luneta  el o numește:

"Ochiale di cri- stallo grosso da' la- ti un'oncia d'un'oncia".

În traducere: "ochian de cristal gros cu laturi o uncie de uncie", după care urmează explicația imediat mai jos:

"Questo ochiale di cristallo debbe essere netto di machie e molto chiaro e da' lati debbe essere grosso un'oncia d'un'oncia cioè 1/144 di braccio e sia sottile in mezo".

În traducere "Acest ochian de cristal ar trebui să să fie fără pete si laturile ar trebui să fie  de o uncie pe o uncie deci 1/144 din braț si sa fie subțire la mijloc.


Este foarte clar ca nici Decartes nu-l studiase pe da Vinci.