Utilizator:Malnaş Aqua Telluris/Malnaș Aqua Telluris

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Malnaș Aqua Telluris este apa minerală terapeutică ce provine din izvorul artezian Maria din localitatea Malnaș-Băi. Malnaș Aqua Telluris este o apă extrem de bogată în săruri și minerale. Cele mai recente studii clinice au demonstrat că datorită proprietății sale alcalinizante, ea este folosită cu succes în prevenția și tratarea acidității și durerilor gastrice, gastro-duodenitei cronice, dischineziei biliare, colecistitei cronice, infecției cu Helicobacter pylori. Apa terapeutică reduce de asemenea nivelul glicemiei, colesterolului și trigliceridelor. Brandul Malnaș Aqua Telluris este în prezent deținut de compania Orvell.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Cele mai importante momente din istorie:

4460 î.Hr. Străbunicii din Malnaș-Băi

Istoria micului așezământ de la Malnaș-Băi, o localitate aflată la confluența pârâului Șomoș cu râul Olt, începe din anul 4460 î.e.n. Cultura apelor acestei zone este strâns legată de cea a locuitorilor încă de la începuturi. Situl arheologic descoperit aici în 1909 a scos la suprafață nu doar ruinele unei civilizații timpurii, ci și o serie de artefacte aparținând culturilor Coțofeni și Wietenberg. Acești oameni ai apelor au dăinuit timp de șase milenii fără a rupe vreodată legătura sacră dintre apă și suflet.

1694 Sticla de Zălan Familia Kálnoky construiește prima fabrică de sticlă din Transilvania la Zălan. Pe lângă renumitele vitralii destinate bisericilor catolice, fabrica producea și recipiente din sticlă folosite la îmbutelierea apei minerale din izvorul Maria. Biserica romano-catolică Sf. Petru și Pavel din Brașov de pe Strada Mureșenilor încă păstrează astfel de vitralii și astăzi.

1759 Înființarea stațiunii

Deși stațiunea Malnaș-Băi datează din 1759, aceasta nu a început să fie recunoscută peste granițe decât după jumătatea secolului XIX, după privatizarea primei băi de tratament și crearea băii de terapie cu aer și a băii reci Herkules.

1868 Stațiunea balneară de renume

În 1873, Malnaș-Băi avea să primească oficial statutul de stațiune balneară, iar numărul tot mai mare de bolnavi care vizitau stațiunea a determinat diversificarea curelor terapeutice. Astfel au apărut băile Venus, bogate în dioxid de carbon, baia feruginoasă Neptun, băile calde feroase și cele pe bază de nămol.

1888 Prima analiză a apei Malnaș 80.000 de sticle cu apă terapeutică din izvorul Maria erau vândute anual. Volumul considerabil i-a atras atenția directorului Școlii Generale din Budapesta, doctorul chimist Hanko Vilmos, care a publicat prima analiză fizico-chimică atestată a izvorului.

1895 Instalații Europene

Societatea pe acțiuni Siculia, deținută de o familie nobiliară din Budapesta, a început investiția industrială din Malnaș-Băi pentru producția dioxidului de carbon. Instalațiile folosite erau aduse din Sürth, de lângă Köln, și aveau să fie utilizate pana in 2008 care fusese cea mai veche instalatie functionala din Europa de est, timp de aproape un secol, la crearea de dioxid de carbon în stare semilichidă. Din 1898, firma își extinde investițiile în vederea exploatării apelor minerale.

1902 Atestarea oficială

Directorul sanatoriului Regina Elisabeta din Budapesta, dr. Kuthy Dezso, a confirmat pentru prima oară într-un document oficial efectele terapeutice ale apei minerale Malnaș din izvorul Maria.

1904 Tratament la sticlă

Din 1904, societatea pe acțiuni Siculia, deținută de o familie nobilă din Budapesta, a dezvoltat propria linie de îmbuteliere a apei minerale din izvorul Maria. Apa era utilizată în tratarea afecțiunilor digestive la recomandarea medicilor timpului. În timp, apa minerală din izvoarele Maria și Siculia și restul produselor societății Siculia ajung să fie comercializate în șase țări (Ungaria, România, Austria, Italia, Bulgaria și Turcia) și în 34 de orașe.

1911 Apa de la Curtea Regelui Faima apei minerale de la Malnaș ajunge până la împăratul Imperiului Austro-Ungar, Franz Josef. Medicul său îi recomandă apa binefăcătoare ca pe un excelent remediu împotriva afecțiunilor de care suferea. Douăzeci de ani mai târziu, ambasadorul Suediei în România își tratează bolile digestive tot cu ajutorul apei din izvorul Maria.

1947 Pe rafturile cooperativelor

Apa minerală de la Malnaș continuă să se comercializeze, fiind recomandată de medici pentru tratarea problemelor gastro-intestinale. Nici investițiile nu se opresc: se reconstruiește clădirea pentru băile calde și se montează vane speciale din metal.

1989 Declinul și liniștea

Administrarea băilor rămâne din 1971 în sarcina Oficiului Județean de Turism, iar importanța dată stațiunii se diminuează încetul cu încetul. Astfel, din 1989, stațiunea și stația de îmbuteliere nu mai primesc deloc fonduri pentru investiții. Încercarea autorităților de a atrage un grup de investitori suedezi eșuează, iar stațiunea balneară este complet abandonată. Băile reci amenajate cu mai bine de două secole înainte de localnici, dar și micul muzeu Casa Satului sunt demolate, iar apa minerală din izvorul Maria dispare de pe piață.

2013 Relansare cu viitor Se relansează activitatea de extracție și îmbuteliere a apei curative a izvorului Maria din Malnaș-Băi. Vechea fabrică a fost renovată, păstrându-se totuși stilul secolului al XIX-lea. Izvorul Maria a fost reabilitat folosindu-se vechea metodă cu tubaj de ceramică și etanșare prin lut. Având în sfârșit un nume propriu și păstrându-și nealterate calitățile curative, Malnaș Aqua Telluris este lansată pe piață într-un format nou și pe măsura renumelui său.

Particularități[modificare | modificare sursă]

Bogăția de săruri și minerale din compoziția Malnaș Aqua Telluris se datorează drumului pe care apa îl străbate în mod natural din adâncuri spre suprafața pământului. Apa se încarcă astfel de dioxid de carbon dar și de minerale vitale organismului uman: potasiu, sodiu, calciu, fier și magneziu. Ajunsă la suprafață, apa țâșnește sub forma unui izvor artezian, fără a a avea contact cu substanțe contaminante din sol sau cu apa de suprafață. Extracția și îmbutelierea apei se realizează chiar la izvor, într-un cadru neinvaziv pentru mediu. Permanenta monitorizare protejează apa de contactul cu aerul sau orice alt factor extern ce i-ar putea compromite structura inițială.

Apa minerală terapeutică rămâne ferită de aer și lumină și în ambalajul său inovator, sticla de ceramică. Pentru a preveni orice contact cu aerul, sticlele de ceramică sunt purificate cu dioxid de carbon. Spre deosebire de sticlă sau plastic, ambalajul din ceramică menține intact nivelul mineralelor din apă, valoarea PH-ului rămâne stabilă, iar din punct de vedere microbiologic apa își păstrează puritatea.

Compoziția apei[modificare | modificare sursă]

Malnaș Aqua Telluris este puternic mineralizată, hidrogencarbonată, calcică, feruginoasă, acidulată, sodică. Mineralele se află în formă ionică, ceea ce determină absorbția lor mai eficientă în organismul uman. Datorită conținutului său ridicat de săruri și minerale, Malnaș Aqua Telluris are proprietăți alcalinizante. Consumul apei minerale terapeutice reglează PH-ul organismului și contribuie la creșterea capacității sângelui de a neutraliza acizii.