Utilizator:Gaes Robert/Teamă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Este starea de neliniște care se instalează în conștientul uman în cazul oamenilor cu toate că și animalele sau păsările sau multe alte specii de ființe pot resimți această stare în caz de pericol sau amenințare imediată ori existentă în mod vizibil.

Sentimentul de teamă poate fi involuntar indus prin vedere, prin sunete sau mișcări care sunt cunoscute de individ ca fiind pericole, spre exemplu cutremurele de pământ, erupțiile vulcanice, perturbări în timpul zborului cu avionul, înclinarea unui vapor în timpul deplasării pe apă.

Starea de teamă poate fi indusă și în subconștient prin educație sau o anumită cultură dezvoltată pe mituri sau relatări imaginare, spre exemplu teama de moarte sau ceea ce înțelege individul cu privire la existența sa.

Will Smith spunea că pericolul este ceva foarte real însă frica este o alegere.

Starea de teamă resimțită de individ îl poate împiedica să acționeze conform propriei voințe, câteva exemple pot fi adolescenții care refuză să mai frecventeze școala de teama fenomenului bullying .

O persoană depresivă poate avea teamă de interacțiunea socială sau cu alți indivizi, fapt ce il determină să adopte un stil de viață în izolare.

Un individ poate resimți teamă de a folosi libertatea exprimări din cauza stigmatizării la care ar fi supus, acest concept poate exista în unele cazuri doar în conștientul individului.

Senzația de teamă mai poate fi un răspuns declanșat în cazul expunerii la situații imprevizibile, neașteptate sau necunoscute în care individul nu are experiență.


Vezi și[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]