Unde a dispărut compania a șaptea?

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Unde a dispărut compania a șaptea?
Mais où est donc passée la septième compagnie ?
Mais ou este donc passee.jpg
Afișul filmului
Gen comedie
Regizor Robert Lamoureux
Autor Robert Lamoureux  Modificați la Wikidata
Scenarist Robert Lamoureux
Producător Alain Poiré
Operator(i) Daniel Vogel
Montaj Gérard Pollicand
Muzica Henri Bourtayre
Distribuție Jean Lefebvre
Pierre Mondy
Aldo Maccione
Premiera 13 decembrie 1973
Durata 95 min.
Țara Franța
Limba originală franceză
Disponibil în română subtitrat
Urmat de Compania a șaptea se întoarce
Compania a șaptea sub clar de lună
Prezență online

Unde a dispărut compania a șaptea? (în franceză Mais où est donc passée la septième compagnie ?) este un film francez de comedie din 1973, regizat de Robert Lamoureux.

În timpul dezastrului din iunie 1940, compania a VII-a de transmisiuni, camuflată într-o pădure, este capturată de germani. Doar trei oameni plecați în cercetare scapă fără a fi capturați de inamic: Pithiviers, Tassin și sergentul-șef Chaudard.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Soldații Pithiviers și Tassin, împreună cu sergentul-șef Chaudard, stabilesc o legătură telefonică între punctul lor de observație și pădurea unde se află grupată compania a VII-a. Din păcate, firul traversează un drum pe unde trece o coloană germană: aceasta îl observă și mergând de-a lungul lui reușește să încercuiască și să captureze compania a VII-a.

Au loc numeroase tentative ale celor trei soldați de a ieși din capcana în care au căzut. Ei îl întâlnesc pe locotenentul Duvauchel, pilot de vânătoare al cărui avion fusese doborât și care preia comanda grupului. Din întâmplare, la trecerea printr-un sat, ei se intersectează cu un camion german care avea deasupra sa un tun și sunt forțați în urma unei stângăcii a lui Pithiviers să se lupte cu nemții. Surprinși de prezența lor, germanii nu au timp să riposteze și sunt uciși de Tassin. Cei patru militari iau atunci în stăpânire acel vehicul și încearcă să se deplaseze către front, pentru a face joncțiunea cu trupele franceze.

Printr-o pură întâmplare, ei merg pe un drum greșit și ajung din urmă o coloană de prizonieri francezi păziți de soldați germani, care nu este alta decât compania a VII-a. Cei trei îi depășesc și îi forțează pe germani să avanseze rapid în fața vehiculului, lăsându-i fără supraveghere pe soldații francezi, care dispar rapid în pădurea aflată de-a lungul drumului. Astfel, compania a VII-a este eliberată.

Patru ani mai târziu, în iunie 1944, cei trei se află într-un avion pilotat de locotenentul Duvauchel. Ei urmează a fi parașutați pe teritoriul Franței; Pithiviers a alunecat în avion, făcându-i și pe ceilalți doi să cadă în exterior.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

  • Scenariul îi situează pe eroi în pădurea Machecoul. În realitate, filmul n-a fost turnat la Machecoul; majoritatea scenelor au fost filmate în împrejurimile localităților Cerny și La Ferté-Alais, precum și spre Jouars-Pontchartrain și Rochefort-en-Yvelines. Celebra scenă de la băcănie a fost filmată la Brie-Comte-Robert.
  • Robert Lamoureux a scris scenariul filmului plecând de la întâmplările personale trăite în timpul dezastrului din iunie 1940.
  • Scena finală a parașutării este bazată pe un fapt real: 58 de parașutiști ai France libre au fost parașutați în Bretania în grupuri de câte trei, în noaptea de 7 spre 8 iunie 1944 pentru a neutraliza rețeaua de căi ferate din Bretania în cadrul debarcării din Normandia, care a avut loc cu două zile mai înainte.
  • Succesul filmului a dus la realizarea a două continuări:
1975 : S-a regăsit compania a șaptea de Robert Lamoureux;
1977 : Compania a șaptea sub clar de lună de Robert Lamoureux.

Recepție[modificare | modificare sursă]

  • Filmul Unde a dispărut compania a șaptea? a fost al 3-lea film francez din 1973 după numărul de spectatori (3.944.014) care l-au vizionat în cinematografele din Franța.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]