Un cântec la cerere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Un cântec la cerere
Play Misty for Me
Play misty for me.jpg
Posterul filmului
Regizor Clint Eastwood
Autor Dean Riesner[*]  Modificați la Wikidata
Scenarist Jo Heims
Dean Riesner
Based on the novel by Paul J. Gillette
Producător Robert Daley
Distribuitor Universal Pictures
Studio The Malpaso Company
Director de imagine Bruce Surtees
Montaj Carl Pingitore
Muzica Dee Barton
Errol Garner
Distribuție Clint Eastwood
Jessica Walter
Donna Mills
John Larch
Premiera 3 noiembrie 1971
Durata 102 minute
Țara Statele Unite
Locul acțiunii California  Modificați la Wikidata
Limba originală Engleză
Buget 725.000 de dolari[1]
Încasări 10.600.000 de dolari[2]
Prezență online
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
MovieMeter
Elonet
ČSFD
TV.com
PORT.hu

Un cântec la cerere (cu titlul original Play Misty for Me) este un thriller psihologic american din anul 1971, regizat și avându-l în rolul principal pe Clint Eastwood. Filmul reprezintă (debutul regizoral) al lui Eastwood. Celelalte roluri principale au fost interpretate de Jessica Walter și Donna Mills, iar coloana sonoră a fost compusă de Dee Barton.

Acțiunea filmului[modificare | modificare sursă]

Dave Garver este prezentatorul unei emisiuni de noapte la un post de radio din Carmel-by-the-Sea, California, introducând în program și poezie. În barul lui preferat, acesta o întâlnește pe Evelyn Draper. Dave o conduce pe Evelyn acasa, unde aceasta îi dezvăluie că întâlnirea lor nu a fost o coincidența; ea îl căutase, întrucât el menționase barul în emisiunea radio. Dave își dă seama că ea este cea care de multe ori îl telefonase pentru a cere piesa jazz „Misty”, apoi cei doi fac dragoste.

Din acest moment, Evelyn manifestă tulburarea personalității de graniță. Începe să vină neinvitat la casa lui Dave. De asemenea, îi întrerupe o întâlnire de afaceri, acuzându-l pe Dave că o înșală. În ciuda eforturilor lui Dave de a nu o dezamăgi pe Evelyn, aceasta se simte, în mod alternativ, abandonată, singură și furioasă; ea are o tentativă de sinucidere la el acasă. Când Dave o refuză categoric, Evelyn îi vandalizează casa și îi atacă menajera cu un cuțit, fiind astfel internată la un spital de psihiatrie.

Dave reîncepe o relație cu fosta iubită, Tobie Williams. Într-o noapte, Evelyn sună la studio pentru a cere piesa „Misty” și îi spune lui Dave că a fost eliberată și că se va muta în Hawaii. Aceasta recită din poemul „Annabel Lee” de Edgar Allan Poe. În aceași noapte, în timp ce Dave doarme, aceasta încearcă să îl omoare cu un cuțit. Evelyn fuge, iar Dave cheamă poliția.

Dave îi spune lui Tobie despre cele întâmplate și decide să păstreze distanța față de ea, până ce Evelyn e prinsă. Tobie își petrece într-o casă, cu noua ei colegă de cameră, Annabel. Nu realizează că Annabel este Evelyn deghizată până nu vede tăieturile de pe mâinile acesteia. Cu toate acestea, Tobie este luată ostatică de Evelyn, care îl ucide pe detectivul McCallum, trimis în grija lui Tobie.

La stația radio, Dave face legătura dintre poemul „Annabel Lee” și colega de cameră a lui Tobie. Când o sună pe Tobie, Evelyn îi răspunde și îi spune că amandouă îl așteaptă. Dave pune în transmisie o emisiune înregistrată, după care conduce la casa lui Tobie, unde o găsește pe aceasta legată. Evelyn îl atacă din nou pe Dave cu cuțitul, însă Dave o lovește, aruncând-o printr-o fereastră, pe stânci în jos. Dave și Tobie privesc trupul lui Evelyn, în timp ce vocea înregistrată a lui Dave îi dedică lui Evelyn piesa „Mistry” la radio.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]