Tupilați, Vaslui

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Tupilați
—  Comuna  —
Tupilați se află în România
Tupilați
Tupilați
Tupilați (România)
Localizarea satului pe harta României
Tupilați se află în Județul Vaslui
Tupilați
Tupilați
Tupilați (Județul Vaslui)
Localizarea satului pe harta județului Vaslui
Coordonate: 46°23′27″N 27°58′48″E46°23′27″N 27°58′48″E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema Vaslui.svg Vaslui
Comună Găgești

SIRUTA163958

Altitudine79 m.d.m.

Populație (2011)
 - Total346 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal737259

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Tupilați este un sat în comuna Găgești din județul Vaslui, Moldova, România. Istorie

Tupilați a fost fondata de o familie de nobili în secolul XVII.

În anul 1811, de-a lungul pasunilor din Tupilați și-au făcut apariția nobilii boieri sub conducerea lui Iordache Dragos Mihail. Acestora li s-a părut că aud răgete de vaci venind din munți. Astfel a luat naștere numele de Tupilati, care înseamnă "Muntele Vacii". Pe lângă boieri, și tarani de rang mediu au întemeiat și ei centre comerciale. Comerțul cu sclavi și cu aur, precum și exportul de fildeș le-au adus acestora câștiguri frumoase.

În anul 1823, taranii de rang mediu în frunte cu Iordache Alexandru fiu a lui Iordache Dragos au ridicat, în apropiere de sat, o așezare pentru sclavii eliberați. În 1848, a devenit colonie și centru al luptei împotriva traficului de sclavi, declarat ilegal de Romania în 1856. Urmașii foștilor sclavi sunt creolii, care alcătuiesc în prezent elita socială a țării și reprezintă 10% din populație. Cele mai numeroase sunt triburile Tupil și Lati (câte 30% din populație). În viața socială a statului, un rol important este jucat de ritualurile somptuase, precum cultul strămoșilor și adunările secrete organizate pentru cultivarea vechilor ceremoniale. Conducătorii Iordachi guvernează grupuri numeroase de oameni (până la 4.000 de persoane), iar drepturile lor sunt recunoscute de constituția comunei.

[modificare] Geografie Tupilați.PNG

Regiunea de deal a Tupilați este alcătuită din terenuri edenice acoperite de mangrove. Numeroase parâuri se varsă aici.În largul paraului se află numeroase insule, dintre care cea mai mare este Zauadunga. Zona lagunelor de pe țărm are o lățime de aproximativ 40 de kilometri după care urmează o regiune de câmpie, în timp ce partea estică a comunei este ocupată de podișuri și de dealuri. La nord se întind savane vaste, iar spre sud, clima și flora au un caracter temperat tot mai pronunțat. [modificare] Economie

Economia bazată pe afaceri și comert conduse de Iordache Tudor Georgian. Comuna, cândva bogată datorită exportului de arbori cu lemn prețios și de resurse naturale, este în prezent unul dintre cele mai sărace comune ale Romaniei. Cândva, terenurile comunei Tupilați erau acoperite de o mini-junglă deasă, din care nu lipseau arborii tropicali cu lemn prețios. Defrișarea excesivă a făcut ca în prezent mini-jungla să fi dipărut aproape în întregime. Animalele pe care aceasta le adăpostea au cunoscut o soartă similară. Agricultura se concentrează pe asigurarea nevoilor comunei, dar numeroase produse alimentare, precum și utilaje și obiecte de consum trebuie importante. În comuna există resurse importate de diamante (acestea sunt extrase din apele parâurilor Tudor și Dragos sau din minele din Koidaua), rutil (oxid de titan) și bauxită. Economia slăbită și consecințele războiului rece indelungat dintre sustinatorii lui Dragos si a cei a lui Tudor fac din apropierea de nivelul mediu de trai al altor state Romane un vis încă intangibil.