Tunică vaginală (testicul)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Tunică vagală)
Tunica vaginală

Diagrama secțiunii testiculului 1. Cavitatea tunicii vaginale, 2. lamina viscerală, 3. lamina parietală

Testiculul drept expus în urma deschiderii tunicii vaginale (tunica vaginală este etichetată în drepta sus)
Detalii
Latinătunica vaginalis testis
Sistemaparatul genital masculin
arteră testiculară
venă testiculară
nerv pudendal
ganglioni limfatici inghinali
Gray'sp.1242
Terminologie anatomică

Tunica vaginală este punga de membrană seroasă care acoperă testiculele. Este derivat din procesul vaginal al peritoneului, care la făt precede coborârea testiculelor din abdomen în scrot.După coborârea sa, acea porțiune a pungii care se extinde de la inelul inghinal abdominal până aproape de partea superioară a glandei devine obliterată; porțiunea inferioară rămâne ca un sac închis, care învestește suprafața fiecărui testicul și se reflectă pe suprafața internă a scrotului; prin urmare, poate fi descris ca fiind format dintr-o lamă viscerală și o lamă parietală. 

Lamina viscerală[modificare | modificare sursă]

Lamina viscerală (lamina visceralis) acoperă cea mai mare parte a testiculului și a epididimului, conectându-l pe acesta din urmă la testicul prin intermediul unei pliuri distincte. De la marginea posterioară a glandei se reflectă pe suprafața internă a scrotului. 

Lamina parietală[modificare | modificare sursă]

Lamina parietală (lamina parietalis) este mult mai extinsă decât viscerala, extinzându-se în sus pentru o anumită distanță în față și pe partea mediană a cordonului și ajungând sub testicul. Suprafața interioară a tunicii vaginale este netedă și acoperită de un strat de celule mezoteliale simple scuamoase. Spațiul dintre laminele viscerale și parietale constituie cavitatea tunicii vaginale.

Cavum vaginale[modificare | modificare sursă]

Desen schematic al unei secțiuni transversale prin procesul vaginal. 1 testicul, 2 Epididim, 3 Mesorchium, 4 Lamina visceralis a Tunica vaginalis, 5 Lamina parietalis a Tunica vaginalis, 6 Cavum vaginale, 7 Epididim, 8 Fascia spermatica interna

Cavum vaginale este cavitatea tunicii vaginale. Testiculul atârnă suspendat într-un spațiu, cavum vaginale, de care este separat de stratul visceral al tunicii vaginale. Acesta din urmă este continuat până la epididim, la marginile laterale ale căruia este reflectat înainte ca strat parietal și, deoarece acesta este mai extins decât stratul visceral, rezultă cavum vaginale numită cavitate. Testiculul este închis într-o capsulă groasă de țesut fibros, tunica albuginea . Tunica albuginea trimite prelungiri spre interior, împărțind testiculul în lobuli. Fiecare lobul conține tubulii seminiferi, care se extind de la baza unde se termină înfundat, spre vârf. [1]

Boli[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Acest articol conține text aflat în domeniul public, preluat din pagina 1242 a ediției 20 a Gray's Anatomy (1918)

Format:PD-old-text

  1. ^ DocCheck Medical Services GmbH. „Cavum vaginale”. DocCheck Flexikon. 
  2. ^ Hydrocele in Emergency Medicine pe eMedicine
  3. ^ Paget, J (). „Account of a Growth of Cartilage in a Testicle and its Lymphatics, and in other parts”. Medico-Chirurgical Transactions. 38: 247–260.9. doi:10.1177/095952875503800117. PMC 2104299Accesibil gratuit. PMID 20896046. 
  4. ^ Garriga, Victoria; Serrano, Angel; Marin, Anna; Medrano, Santiago; Roson, Nuria; Pruna, Xavier (). „US of the Tunica Vaginalis Testis: Anatomic Relationships and Pathologic Conditions”. RadioGraphics. 29 (7): 2017–32. doi:10.1148/rg.297095040. PMID 19926760. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Diagrama la aspiruslibrary.org
  • Anatomy photo:36:st-1502 - „Regiunea inghinală, scrotul și testiculele: tunica”
  • Swiss embryology
  • inguinalregion ( testes )