Tucan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ramfastidele
Tucanul (Ramphastos toco)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Piciformes
Familie: Ramphastidae
Vigors, 1825
= Genuri

Andigena
Aulacorhynchus
Pteroglossus
Ramphastos
Selenidera

Ramfastidele sau tucanii (Ramphastidae) sunt o familie de păsări piciforme din America Centrală și de Sud, cu un cioc foarte mare și puternic, ascuțit ca un ferăstrău, mai lung decât capul, la fel de înalt ca și capul și comprimat lateral. Speciile Ramphastos ajung până la 60 cm lungime, din care o treime poate fi ciocul. Speciile mai mici au până la 25-35 cm lungime. Au o coadă lungă. Penele tucanilor sunt, de regulă, viu colorate. Multe specii sunt negre, cu pieptul colorat. Cuibăresc în scorburi de arbori sau în scorburi abandonate de ciocănitoare. Depun de la 2 până la 4 ouă. Se hrănesc cu fructe și diferite animale nevertebrate (insecte) și vertebrate (șopârle și păsări). Stolurile de tucani emit lătrături puternice, sunete ca de trompetă și croncănituri aspre.

Include 5 genuri și 47 specii existente:

Comportament și ecologie[modificare | modificare sursă]

Tucanii sunt foarte sociabili și majoritatea speciilor apar în grupuri de 20 sau mai mult, în cea mai mare parte a timpului. În timpul sezonului de împerechere, perechile se retrag de grup, iar când sezonul de împerechere a luat sfârșit aceștia se reîntorc cu puiul lor.

Alimentație[modificare | modificare sursă]

Tucanii sunt în principal frugivori, dar uneori sunt și omnivori, luând pradă insecte, păsări de dimensiuni mici sau șopârle mici. S-a studiat faptul că tucanii captivi vânau insecte în cuștile lor și este posibil ca alimentația tucanilor să fie centrată exclusiv pe insecte. Ei, de asemenea, jefuiesc cuiburile păsărilor mai mici, luând ouăle și puii. Acest lucru oferă probabil o adăugare crucială a proteinelor în alimentația lor. Cu toate acestea, în zona lor, tucanii sun frugivori dominanți și, ca atare, joacă un rol ecologic extrem de important ca vectori pentru dispersarea semințelor de copaci fructiferi.


Relaționarea cu oamenii[modificare | modificare sursă]

Tucanii sunt, datorită înfățișării lor unice, printre cele mai populare și cunoscute păsări din lume. De-a lungul arealului lor natural ele au fost vânate pentru mâncare și de asemenea, ținute drept animale de companie, iar penajul lor era folosit pentru decorațiuni.