Triệu Thị Trinh

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Triệu Thị Trinh
Ba trieu cuoi voi.jpg
Triệu Thị Trinh
Date personale
Născută225 e.n. Modificați la Wikidata
Yên Định[*], Vietnam Modificați la Wikidata
Decedată248 e.n. (23 de ani) Modificați la Wikidata
Cauza decesuluisinucidere Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Vietnam.svg Vietnam Modificați la Wikidata
Ocupațierăzboinic
personal militar[*] Modificați la Wikidata

Triệu Thị Trinh sau Doamna Triệu (în vietnameză: Bà Triệu, chino-vietnameză: 趙嫗 Triệu Ẩu, 225-248 e.n.) a fost o războinică din secolul 3 din Vietnam, care a reușit, pentru un timp, să reziste cu succes statului chinez de Est Wu în timpul ocupării Vietnamului.

Triệu Thị Trinh este citată că ar fi spus "mi-ar plăcea să înfrunt furtuni, să ucid rechini în largul mării, conduce agresori, recucerirea țării, desface legăturile de servitute, și nu îndoiți spatele meu pentru a fi concubina orice om." Ea a fost, de asemenea, numită  Ioana d ' Arc vietnameză.

Nume[modificare | modificare sursă]

În Vietnam, Doamna Trieu este cel mai frecvent numită Bà Triệu, dar, de asemenea, Triệu Ẩu (趙嫗), Triệu Trinh Nương (趙貞娘), și Triệu Thị Trinh (趙氏貞). Documentele chineze nu o pomenesc, singura mențiune apare în sursele vietnameze. Acest lucru se traduce la Bà Triệu în vietnameza modernă, și "Lady Triệu" în limba engleză. Numele dat "Thị Trinh" apare pentru prima dată doar în Việt Nam sử lược ("Schiță de Istorie din Vietnam") (1920) de Trần Trọng Kim. Multe orașe din Vietnam au o stradă numită Bà Triệu în onoarea ei.

Impactul[modificare | modificare sursă]

Vedere din afară a porții Templului Bà Triệu din districtul Hậu Lộc , provincia provincia Thanh Hóa

Triệu Thị Trinh este o eroină celebră și multe străzi sunt numite după numele ei în orașele vietnameze  (există străzi Bà Triệu în Huế, Hà Nội, Orașul Ho Chi Minh și multe alte orașe).


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]