Trackball

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un trackball, cuvânt englez pronunțat /ˈtræk.bɔ:l/ (v. AFI), este un dispozitiv de indicare constând într-o bilă aflată într-un soclu care conține senzori ce detectează rotația bilei pe cele două axe — asemănător unui maus cu susul în jos, cu bila la vedere. Pentru a mișca cursorul pe ecran utilizatorul învârte bila cu degetele sau cu palma mâinii. Pentru o poziționare mai facilă a cursorului, la stațiile de lucru CAD sunt de obicei folosite bile mai mari. Înainte de răspândirea touchpad-ului, trackball-urile (mici) erau folosite și pe calculatoarele portabile, în jurul cărora uneori nu există loc suficient pentru folosirea unui maus.

Trackball-ul a fost inventat de Tom Cranston și Fred Longstaff ca parte din sistemul "DATAR" al Marinei Regale Canadiene (Royal Canadian Navy ) în 1952[1], cu unsprezece ani înaintea inventării mausului. Primul trackball a folosit o bilă de bowling canadian (cu cinci popice).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ John Vardalas. „From DATAR To The FP-6000 Computer”. IEEE Annals of the History of Computing. IEEE. Accesat în 15 octombrie 2007.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)

Referințe[modificare | modificare sursă]

Acest articol a fost bazat original pe informații de la Dicționarul Online Gratuit de Calculatoare.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de trackball la Wikimedia Commons