Toraja

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Toraja
Populație totală

650,000[1]

Regiuni cu populație semnificativă
West Sulawesi, South Sulawesi
Limbi vorbite
Toraja-Sa'dan, Kalumpang, Mamasa, Tae', Talondo', and Toala'.
Religii
Protestanti: 65.15%, Catolici: 16.97%, Islam: 5.99% și Hinduism Torajan (Aluk To Dolo): 5.99%.[1]
Ca și sicriele, acoperișurile caselor (Tongkonan) au formă de barcă

Toraja reprezintă un grup etnic indigen din regiune muntoasă Sulawesi de Sud, Indonezia. Populația este de aproximativ 650.000, din care 450.000 trăiesc încă sub regența Tana Toraja ("Ținutul Toraja").[1] Cea mai mare parte a populației este creștină, unii sunt musulmani sau au convingeri animiste locale cunoscute sub numele de aluk ("calea"). Guvernul indonezian a recunoscut aceasta credință animistă sub denumirea Aluk To Dolo ("Calea strămoșilor").

Cuvântul Toraja provine de la cuvântul riaja din limba Bugis, având sensul de "oameni de sus". Guvernul colonial olandez i-a numit oamenii Toraja în 1909.[2] Torajanii sunt renumiți pentru ritualurile lor elaborate funerare, mormintele săpate în stânci golașe, case masive cu acoperiș tradițional cunoscute sub numele de tongkonan și pentru sculpturile colorate în lemn. De obicei, riturile funerare Toraja sunt evenimente sociale importante la care participă sute de oameni având o durată de câteva zile.[3]

Înainte de secolul al XX-lea, Torajanii trăiau în sate autonome, unde practicau animismul, fiind relativ neinfluențați de lumea exterioară. La începutul anilor 1900, misionarii olandezi au avut în primul rând misiunea de a-i converti la creștinism. Când domnia Tana Toraja s-a deschis mai mult către lumea exterioară, în anii 1970, a devenit o icoană a turismului în Indonezia și a ajuns o atracție a antropologilor. Prin anii 1990, stilul de viață a devenit majoritar creștin.[4]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Tana Toraja official website” (în indoneziană). Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ http://www.fiicurios.ro/stiai-ca/acestea-sunt-cele-mai-bizare-7-ritualuri-din-lume.html, www.fiicurios.ro, arhivat din original la , accesat în   Legătură externa în |title= (ajutor)
  3. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Adams, Kathleen M. (). „Making-Up the Toraja? The Appropriate of Tourism, Anthropology, and Museums for Politics in Upland Sulawesi, Indonesia”. Ethnology. 34 (2): 143–153. doi:10.2307/3774103. JSTOR 3774103.