Sari la conținut

Tiktaalik

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tiktaalik
Fosilă: devonian
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Infraîncrengătură: Gnathostomata
Nanoîncrengătură: Pisces
Supraclasă: Osteichthyes
Clasă: Sarcopterygii
Subclasă: Tetrapodomorpha
Gen: Tiktaalik
Specie: T. roseae
Nume binomial
Tiktaalik roseae
Daeschler, Shubin & Jenkins, 2006

Tiktaalik roseae, cunoscută prin numele genului, Tiktaalik, este o specie fosilă intermediară (fosilă tranzițională) între pești și tetrapode[1] care a trăit în devonianul târziu[2], acum aproximativ 375 de milioane de ani.[3]

În 2010 au fost descoperite urme de tetrapod în devonianul mijlociu din Polonia, mai vechi cu 18 milioane de ani decât Tiktaalik, ceea ce arată că divergența dintre pești și tetrapode s-a produs cu cel puțin 400 de milioane de ani în urmă, mai devreme decât se credea până atunci.[A][4]

Desen artistic reprezentându-l pe Tiktaalik

Tiktaalik avea unele caracteristici de pește:[1]

  • fălci primitive
  • aripioare
  • solzi

și unele caracteristici de tetrapod:

  • gât mobil[5]
  • membre ca niște brațe, în ce privește structura scheletului intern[3].

Craniul avea o structură intermediară între cea a peștilor și cea a tetrapodelor.[2] Capul mare sugerează că respira aer, iar dinții sugerează că vâna ca un crocodil.[6] Tiktaalik ajungea până la 2,75 metri lungime[7] și probabil își folosea membrele din față ca să-și ridice capul la suprafață și să respire.[8] Trăia în ape puțin adânci, într-o perioadă geologică în care ceea ce este acum regiunea arctică canadiană era o zonă de deltă cu climat subtropical, parte a unei mase mari de uscat care traversa ecuatorul.[1]

În studiul "Pelvic girdle and fin of Tiktaalik roseae"[9] sunt prezentate rezultatele analizei părții posterioare a scheletului. Grupul de cercetători a constatat că pelvisul și aripioarele posterioare sunt mai dezvoltate decât la pești, fiind apropiate de caracteristicile de tetrapod. În concluzie, este posibil ca Tiktaalik roseae să își fi folosit membrele posterioare pentru a merge.

Fosilele prin care este cunoscut Tiktaalik au fost descoperite în 2004[3] în insula Ellesmere din zona arctică a Canadei de către un grup de paleontologi printre care Ted Daeschler de la Academia de Științe Naturale din Philadelphia și Neil Shubin de la Universitatea din Chicago[1].

  • ATetrapodele sunt un grup monofiletic (cladă) ce cuprinde doi taxoni - amfibienii și amniotele - ce se deosebesc prin unele caractere (permeabilitatea pielii, morfologia urechii) care ar fi argumente în favoarea ipotezei ca tranziția de la animale acvatice la animale terestre s-a realizat diferit pentru strămoșii celor doi taxoni, posibil în regiuni geografice diferite ale continentelor primitive Gondwana și Laurasia.[necesită citare]
  1. ^ a b c d „Newly found species fills evolutionary gap between fish and land animals”. The University of Chicago News Office. . Accesat în . 
  2. ^ a b Downs, Jason P.; Daeschler, Edward B. (). „The cranial endoskeleton of Tiktaalik Roseae”. Nature (455). doi:10.1038/nature07189. Accesat în . 
  3. ^ a b c Dalton, Rex (). „The fish that crawled out of the water”. Nature News. doi:10.1038/news060403-7. Accesat în . 
  4. ^ Jonathan Amos (). „Fossil tracks record 'oldest land-walkers'. BBC News. Accesat în . 
  5. ^ Daeschler, Edward B.; Shubin, Neil H. (). „A Devonian tetrapod-like fish and the evolution of the tetrapod body plan”. Nature (440). doi:10.1038/nature04639. Accesat în . 
  6. ^ „Fossil Fish With "Limbs" Is Missing Link, Study Says”. National Geographic. . Accesat în . 
  7. ^ Alok Jha (). „Discovered: the missing link that solves a mystery of evolution”. The Guardian. Accesat în . 
  8. ^ „Tiktaalik: A New Evolutionary Mascot”. National Geographic. aprilie 2011. Accesat în . 
  9. ^ "Pelvic girdle and fin of Tiktaalik roseae" Neil H. Shubin, Edward B. Daeschler, Farish A. Jenkins, Jr.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]