Sari la conținut

The Texas Chain Saw Massacre

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la filmul original din 1974. Pentru franciza de filme, vedeți The Texas Chainsaw Massacre (franciză).
The Texas Chain Saw Massacre
Rating
Titlu originalThe Texas Chain Saw Massacre
Genfilm de groază
film cu exploatare[*]
film slasher  Modificați la Wikidata
RegizorTobe Hooper ([[Listă de debuturi regizorale|]])
ScenaristKim Henkel
Tobe Hooper
Povestire deKim Henkel
Tobe Hooper
ProducătorKim Henkel
Tobe Hooper
Jay Parsley
Richard Saenz
StudioVortex
DistribuitorBryanston Pictures
Director de imagineDaniel Pearl
MontajLarry Carroll
Sallye Richardson
MuzicaWayne Bell
Tobe Hooper
NaratorJohn Larroquette
DistribuțieMarilyn Burns
Paul A. Partain
Edwin Neal
Jim Siedow
Gunnar Hansen
Teri McMinn
Premiera1 d.Hr.  (1 Octombrie 1974)
Durata84 minute
ȚaraUnited States of America
Locul acțiuniiTexas  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză
Buget300.000 $
ÎncasăriPeste 30.859.000 $
Urmat deMasacrul din Texas 2  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://thetexaschainsawmassacre.com/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

The Texas Chain Saw Massacre[note 1] este un film slasher american din 1974, regizat și produs de Tobe Hooper (debut regizoral), care l-a și co-scenarizat alături de Kim Henkel. În rolurile principale sunt Marilyn Burns, Paul A. Partain, Edwin Neal, Jim Siedow și Gunnar Hansen. Filmul prezintă povestea unui grup de prieteni care devin victimele unei familii de canibali în timpul vizitei lor la o casă veche. Deși a fost comercializat inițial ca fiind bazat pe evenimente reale pentru a atrage o audiență mai mare, povestea sa este complet fictivă; totuși personajul Leatherface și mici detalii din scenariu au fost inspirate din crimele lui Ed Gein din viața reală.

Hooper a produs filmul cu un buget mai mic de 300.000 $(din acest motiv a trebuit sa grăbească filmările deoarece de multe ori scenele nu le ieșeau și trebuia returnate,Tobe Hooper a povestit într-un interviu acordat unui documentare despre "Masacrul din Texas" ca cel mai mult au stat 27 de ore pentru a filma o singura scena), cu o distribuție de actori relativ necunoscuți, aleși din Texasul central, unde a fost turnat filmul. Bugetul limitat l-a forțat pe Hooper să filmeze lungi ore în continuu, șapte zile pe săptămână, pentru a putea finisa pelicula cât mai curând posibil pentru a reduce costurile de închiriere a echipamentului. Din cauza conținutului violent al filmului, Hooper a avut dificultăți în a găsi un distribuitor. Louis Perano de la Bryanston Pictures a achiziționat ulterior drepturile de distribuție. Hooper a redus cantitatea de sânge pe ecran a-și asigura un rating 'PG', dar MPAA a clasificat filmul cu 'R'.

Până la lansarea sa din octombrie 1974, The Texas Chain Saw Massacre a fost interzis într-o serie de țări, iar numeroase cinematografe au încetat a mai difuza filmul ca răspuns la multiplele plângeri referitor la violența sa. Deși inițial pelicula a atras recenzii variate de la critici, filmul a fost foarte profitabil, încasând peste 30 de milioane de dolari la box office-ul domestic. De atunci el și-a câștigat reputația unuia dintre cele mai bune filme horror din istoria cinematografiei. Filmul este creditat cu originarea câtorva elemente comune în genul slasher, printre care utilizarea uneltelor puternice ca armă de omor și caracterizarea ucigașului ca fiind o figură mare, greoaie și înfricoșătoare. Popularitatea filmului a dus la dezvoltarea francizei care a continuat povestea lui Leatherface și a familiei sale în sequeluri, remakeuri, un prequel, cărți comice și jocuri video.

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de când filmul s-a lansat(1 octombrie 2014) au fost lansate diferite cd-uri pentru a celebra acest eveniment în care sunt prezentate scenele șterse din film.De asemenea în urma cu mulți ani a fost realizat un interviu despre acest film în care Tobe Hooper a fost pionul principal. El și designerul filmului au povestit ca filmul normal,nu trebuia sa înceapă asa și ca în locul rămășițelor umane ar fi trebuit sa fie un cal mort la marginea drumului.După mult timp de gândire Tobe a decis ca nu este o varianta buna și s-a gândit ca scenele cu animalul mort ar putea stârni controverse asa ca, au trecut la următorul plan:un câine mort tot la marginea unui drum, scena a fost filmata și inițial introdusa în film dar aceasta a fost ștearsă tot din cauza aceluiași motiv:aceasta scena poate stârni controverse. Designerul filmuluia povestit ca, când mergea cu mașina pe autostrada a lovit din greșeală un Armadilo.Dupa ce s-a gândit ce sa facă cu el i-a venit ideea sa îl injecteze cu formol după care să se apuce să îi reconstruiască țesuturile distruse, după mult timp de munca a reușit urmând ca aceasta scena sa fie refilmata și introdusă în filmul inițial.


Sally,fratele ei invalid,Franklin,Jerry,Kirk și Pam merg în vizită in Texas.Aici ei descoperă un criminal ce mănuie o drujbă,care împreună cu familia lui canibală și profanatoare de morminte,vor să-i omoare.

  1. ^ În timp ce posterul original de lansare în cinematografe și multe alte referințe despre film prezintă titlul ca The Texas Chainsaw Massacre, scrierea oficială este The Texas Chain Saw Massacre, conform creditării de la începutul filmului. De asemenea acesta este titlul sub care filmul a fost înregistrat la U.S. Copyright Office.[1]
  1. ^ „The Texas chain saw massacre : prev. entitled Headcheese & Leatherface”. United States Copyright Office. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]