Sari la conținut

The Stig

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
The Stig

The Stig (Începând cu Sezonul 3)
Date personale
NăscutNecunoscută
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
OcupațieȘofer de teste / instructor auto
Prezență online

The Stig este numele dat șoferului de curse anonim ce apare în emisiunea automobilistică Top Gear a postului de televiziune BBC. El este prezentat în emisiune ca un șofer de curse misterios, a cărui identitate nu este dezvăluită, ce nu vorbește și nici nu își arată chipul în fața camerei de filmat. Totuși, el este creditat ca prezentator al emisiunii, alături de Jeremy Clarkson, Richard Hammond și James May.

Rolul principal al lui The Stig în cadrul emisiunii este să efectueze ture de pistă cronometrate conducând diverse automobile pe circuitul Top Gear din Dunsfold Park și să-l instruiască pe fiecare invitat săptămânal al emisiunii în realizarea unui tur de postă cronometrat, în cadrul secțiunii „Star in a Reasonably-Priced Car” a emisiunii. În plus, The Stig îndeplinește și alte servicii legate de șoferie, atunci când acestea sunt necesare.

The Stig a participat și în cadrul altor ediții speciale ale emisiunii lui Jeremy Clarkson, cum ar fi „Heaven and Hell” și „The Good, The Bad, and The Ugly”, și de asemenea în emisiunea BBC „Whizz Whizz Bang Bang”.

Recorduri[modificare | modificare sursă]

Cel mai bun timp oficial al lui The Stig a fost de 1 minut și 10,7 secunde, înregistrat conducând un Ferarri FXX.[1] Cei mai buni timpi anteriori acestuia au fost înregistrați pilotând Renault F1, Aston Martin DBR9 și Caparo T1, dar nici unul nu a fost valid deoarece automobilele sunt prea joase pentru a trece peste un limitator de viteză standard folosit în Marea Britanie.

Identitate[modificare | modificare sursă]

În primul episod din sezonul 13 Top Gear, Jeremy Clarkson a susținut că dezvăluie secretul identității lui Stig, ca fiind pilotul retras de Formula 1 și cvintuplul campion mondial, Michael Schumacher. BBC, însă, a recunoscut că dezvăluirea este falsă, Michael Schumacher fiind invitat la emisiune fiindcă este singura persoană căreia compania Ferrari îi permite să conducă un FXX pe circuitele de curse. Astfel, Schumacher a fost The Stig doar în acea emisiune. S-a presupus de presa din Marea Britanie că adevărata sa identitate este Ben Collins. A concurat în formula 3, Le Mans, GT și nascar. El s-a ocupat de cascadorii în filme precum Quantum of Solace.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Top Gear Sezonul 11, Episodul 6 (27.07.2008)

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Top Gear
1977 - 2001 - 2002 - present
Prezentatori
În prezent: Jeremy Clarkson - Richard Hammond - James May - The Stig
Precedenți: Jason Barlow - Steve Berry - Vicki Butler-Henderson - Brendan Coogan - Jason Dawe - Noel Edmonds - Chris Goffey -

Kate Humble - Tony Mason - Tiff Needell - Michele Newman - Angela Rippon - Quentin Willson - William Woollard