Lucius Tettius Iulianus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Tettius Iullianus)
Jump to navigation Jump to search
Lucius Tettius Iulianus
Date personale
Născutsecolul I e.n. Modificați la Wikidata
CetățenieRoma Antică Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic
personal militar[*] Modificați la Wikidata

Lucius Tettius Iulianus (în unele pasaje ale lui Tacit este numit „Titius”, în altele „Tertius”, dar Tettius este probabil forma corectă) a fost legat sau comandant al Legiunii a VII-a Claudia⁠(d), una dintre cele trei legiuni staționate în Moesia sub Marcus Aponius Saturninus⁠(d), și împreună cu colegii săi a fost distins cu ornamente consulare de către Otho, ca urmare a unei victorii pe care au câștigat-o asupra roxolanilor, un trib sarmat.

La scurt timp după aceea, Aponius Saturninus a încercat să îl asasineze pe Tettius, aparent din cauza unei vechi dușmănii. Tettius a fugit pe muntele Haemus, iar Lucius Vipstanus Messalla, comandantul uneia dintre cohorte, l-a înlocuit. Tettius nu a luat parte la luptele sau intrigile din Anul celor patru împărați, deși legiunea pe care o comanda a luat partea lui Vespasian și a pretextat diverse întârzieri care l-au împiedicat pe Tettius să revină la trupele sale. Odată cu triumful facțiunii lui Vespasian el a fost totuși numit ca unul dintre pretori; dar Senatul roman nu i-a permis să ocupe funcția, pe care a conferit-o lui Plotius Grypus, la 1 ianuarie 70. Totuși, imediat după aceea, Domițian l-a repus în funcția de pretor.

Tettius a fost legat al legiunii Legio III Augusta, de la 80 la 82, ceea ce îl făcea efectiv și guvernator al Numidiei din acei ani; a urmat avansarea sa la consul pentru perioada (nundinium) mai-iunie 83, avându-l pe Terentius Strabo Erucius Homullus drept coleg. Ultima funcție pe care se știe că a ocupat-o Tettius a fost cea de guvernator al Moesiei Superior de la 88 la 90.

Lucius Tettius Iulianus ar fi putut fi fratele lui Gaius Tettius Africanus, prefect al Egiptului, care s-a căsătorit cu Funisulana Vettulla, fiica lui Lucius Funisulanus Vettonianus, consul în 78.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Bowman et. al.: The Cambridge Ancient History XI, The High Empire A.D. 70-192, Cambridge University Press, 2000, ISBN 0-521-26335-2., pp. 52-53.
  • Groag, E., "Tettius Iulianus", RE, Stuttgart, 1934, vol. V, cols. 1107-1110.
  • Der Neue Pauly, Stuttgart, 1999, vol. 12/1, col. 203.

Legături externe[modificare | modificare sursă]