Lucius Tettius Iulianus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Tettius Iullianus)
Lucius Tettius Iulianus
Date personale
Născut45 d.Hr. Modificați la Wikidata
CetățenieRoma Antică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
militar Modificați la Wikidata

Lucius Tettius Iulianus (în unele pasaje ale lui Tacit este numit „Titius”, în altele „Tertius”, dar Tettius este probabil forma corectă) a fost legat sau comandant al Legiunii a VII-a Claudia⁠(d), una dintre cele trei legiuni staționate în Moesia sub Marcus Aponius Saturninus⁠(d), și împreună cu colegii săi a fost distins cu ornamente consulare de către Otho, ca urmare a unei victorii pe care au câștigat-o asupra roxolanilor, un trib sarmat.

La scurt timp după aceea, Aponius Saturninus a încercat să îl asasineze pe Tettius, aparent din cauza unei vechi dușmănii. Tettius a fugit pe muntele Haemus, iar Lucius Vipstanus Messalla, comandantul uneia dintre cohorte, l-a înlocuit. Tettius nu a luat parte la luptele sau intrigile din Anul celor patru împărați, deși legiunea pe care o comanda a luat partea lui Vespasian și a pretextat diverse întârzieri care l-au împiedicat pe Tettius să revină la trupele sale. Odată cu triumful facțiunii lui Vespasian el a fost totuși numit ca unul dintre pretori; dar Senatul roman nu i-a permis să ocupe funcția, pe care a conferit-o lui Plotius Grypus, la 1 ianuarie 70. Totuși, imediat după aceea, Domițian l-a repus în funcția de pretor.

Tettius a fost legat al legiunii Legio III Augusta, de la 80 la 82, ceea ce îl făcea efectiv și guvernator al Numidiei din acei ani; a urmat avansarea sa la consul pentru perioada (nundinium) mai-iunie 83, avându-l pe Terentius Strabo Erucius Homullus drept coleg. Ultima funcție pe care se știe că a ocupat-o Tettius a fost cea de guvernator al Moesiei Superior de la 88 la 90.

Lucius Tettius Iulianus ar fi putut fi fratele lui Gaius Tettius Africanus, prefect al Egiptului, care s-a căsătorit cu Funisulana Vettulla, fiica lui Lucius Funisulanus Vettonianus, consul în 78.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Bowman et. al.: The Cambridge Ancient History XI, The High Empire A.D. 70-192, Cambridge University Press, 2000, ISBN 0-521-26335-2., pp. 52-53.
  • Groag, E., "Tettius Iulianus", RE, Stuttgart, 1934, vol. V, cols. 1107-1110.
  • Der Neue Pauly, Stuttgart, 1999, vol. 12/1, col. 203.

Legături externe[modificare | modificare sursă]