Teatrul Nou din Riga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Teatrul Nou din Riga
Înființat[1]  Modificați la Wikidata
LocațiaCentral District[*][1]  Modificați la Wikidata
Letonia  Modificați la Wikidata
Capacitate553  Modificați la Wikidata
Sitesite web oficial

Teatrul Nou din Riga (în letonă Jaunais Rīgas teātris) este un teatru din Riga, capitala Letoniei. A fost înființat în anul 1992.[2] Are două săli: Lielā zāle și Mazā zāle cu o capacitate de 470 și respectiv 100 de locuri. Clădirea teatrului se află pe strada Lāčplēša nr. 25.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În acest loc s-a aflat începând din anul 1902 vechea clădire a Societății de ajutor reciproc a meșteșugarilor letoni din Riga (Rīgas latviešu amatnieku palīdzības biedrība) până în anul 1920, când a fost cedată pentru a fi demolată și a se construi clădirea Teatrului Dailes. În 1977 Teatrul Dailes s-a mutat într-o clădire nou construită pe strada Brīvības nr. 75, iar în vechea clădire s-a instalat Teatrul Tineretului până la închiderea sa în 1991.[3] Primul director artistic al Teatrului Nou a fost Juris Rijnieks și din anul 1997 este Alvis Hermanis.[4]

Mai mulți regizori letoni cunoscuți pe plan mondial precum Alvis Hermanis sau Viesturs Kairišs și-au început cariera la acest teatru.

Actori[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Latvijas Vēstnesis, accesat în  
  2. ^ „Teātris”. Uzdevumi.lv. Accesat în . 
  3. ^ „Jaunais Rīgas teātris” (în letonă). Accesat în .  Parametru necunoscut |name= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |first name= ignorat (ajutor)
  4. ^ „About The New Riga Theatre” (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]