Talal al Iordaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Talal
طلال بن عبد الله
Talal of Jordan.jpg
Date personale
Născut 26 februarie 1909(1909-02-26)
Mecca, Imperiul Otoman
Decedat (63 de ani)
Istanbul, Turcia
Înmormântat Palatul Raghadan
Părinți Abdullah I al Iordaniei
Musbah bint Nasser[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Naif bin Abdullah[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Zein al Sharaf Talal
Copii Hussein al Iordaniei
Prințul Muhammad
Prințul El Hussan
Prințesa Basma
Cetățenie Flag of Jordan.svg Iordania Modificați la Wikidata
Religie Islam Modificați la Wikidata
Ocupație suveran[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Hașemită
Domnie
Domnie 20 iulie 1951 – 11 august 1952
Predecesor Abdullah I
Succesor Hussein

Talal I bin Abdullah (în arabă طلال بن عبد الله Ṭalāl ibn `Abd Allāh; n. 26 februarie 1909 - d. 7 iulie 1972) a fost al doilea rege al Iordaniei din 20 iulie 1951 și până când a fost obligat să abdice în favoarea fiului sau Hussein din motive de sănătate (presupuse a fi o suferință de schizofrenie[1]) la 11 august 1952.

Familia lui Talal revendică succesiunea directă din profetul musulman Mahomed.

Viața[modificare | modificare sursă]

Talal s-a născut la 26 februarie 1909 la Mecca, aflată pe atunci în Imperiul Otoman, fiind fiul lui Abdullah și al primei sale soții Musbah.

A fost educat în particular, înainte de a se înscrie la Academia Militară Regală britanică de la Sandhurst pe care a absolvit-o în 1929 când a devenit sublocotenent în Regimentul de Cavalerie al Legiunii Arabe. Regimentul său a fost atașat unui regiment britanic din Ierusalim și Artileriei Regale din Bagdad.[2]

Talal a urcat pe tronul iordanian după asasinarea tatălui său, Abdullah I, la Ierusalim. Fiul lui, Hussein, care își însoțea bunicul la rugăciunea de vineri a scăpat de atentat. La 20 iulie 1951, prințul Hussein a călătorit la Ierusalim pentru rugăciunea de vineri la moscheea Al-Aqsa împreună cu bunicul lui, regele Abdullah I. Un extremist palestinian, de teamă că regele va negocia pace cu nou-înființatul stat Israel, a deschis focul asupra lui Abdullah și a nepotului său. Abdullah a murit, dar tânărul Hussein, de 15 ani, a supraviețuit.

În scurta sa domnie, s-a ocupat de scrierea unei constituții liberale pentru Regatul Hașemit al Iordaniei, prin care guvernul și miniștrii erau responsabili colectiv respectiv individual în fața parlamentului. Constituția a fost ratificată la 1 ianuarie 1952. Regele Talal a acționat și pentru a normaliza relațiile dintre țara sa și statele arabe vecine Egipt și Arabia Saudită.

Talal a murit în Turcia, la Istanbul la 7 iulie 1972 și a fost înmormântat în Mausoleul Regal din palatul Raghadan din Amman.

Note[modificare | modificare sursă]