Talal al Iordaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Talal
طلال بن عبد الله
Date personale
Născut26 februarie 1909(1909-02-26)
Mecca, Imperiul Otoman
Decedat (63 de ani)
Istanbul, Turcia
ÎnmormântatPalatul Raghadan
PărințiAbdullah I al Iordaniei
Musbah bint Nasser
Frați și suroriNaif bin Abdullah[*][[Naif bin Abdullah (younger son of King Abdullah I of Jordan (1914–1983))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuZein al Sharaf Talal
CopiiHussein al Iordaniei
Prințul Muhammad
Prințul El Hussan
Prințesa Basma
Cetățenie Imperiul Otoman[1]
 Transiordania
 Iordania Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăHașemită
Domnie
Domnie20 iulie 1951 – 11 august 1952
PredecesorAbdullah I
SuccesorHussein

Talal I bin Abdullah (în arabă طلال بن عبد الله Ṭalāl ibn `Abd Allāh; n. 26 februarie 1909 - d. 7 iulie 1972) a fost al doilea rege al Iordaniei din 20 iulie 1951 și până când a fost obligat să abdice în favoarea fiului sau Hussein din motive de sănătate (presupuse a fi o suferință de schizofrenie[2]) la 11 august 1952.

Familia lui Talal revendică succesiunea directă din profetul musulman Mahomed.

Viața[modificare | modificare sursă]

Talal s-a născut la 26 februarie 1909 la Mecca, aflată pe atunci în Imperiul Otoman, fiind fiul lui Abdullah și al primei sale soții Musbah.

A fost educat în particular, înainte de a se înscrie la Academia Militară Regală britanică de la Sandhurst pe care a absolvit-o în 1929 când a devenit sublocotenent în Regimentul de Cavalerie al Legiunii Arabe. Regimentul său a fost atașat unui regiment britanic din Ierusalim și Artileriei Regale din Bagdad.[3]

Talal a urcat pe tronul iordanian după asasinarea tatălui său, Abdullah I, la Ierusalim. Fiul lui, Hussein, care își însoțea bunicul la rugăciunea de vineri a scăpat de atentat. La 20 iulie 1951, prințul Hussein a călătorit la Ierusalim pentru rugăciunea de vineri la moscheea Al-Aqsa împreună cu bunicul lui, regele Abdullah I. Un extremist palestinian, de teamă că regele va negocia pace cu nou-înființatul stat Israel, a deschis focul asupra lui Abdullah și a nepotului său. Abdullah a murit, dar tânărul Hussein, de 15 ani, a supraviețuit.

În scurta sa domnie, s-a ocupat de scrierea unei constituții liberale pentru Regatul Hașemit al Iordaniei, prin care guvernul și miniștrii erau responsabili colectiv respectiv individual în fața parlamentului. Constituția a fost ratificată la 1 ianuarie 1952. Regele Talal a acționat și pentru a normaliza relațiile dintre țara sa și statele arabe vecine Egipt și Arabia Saudită.

Talal a murit în Turcia, la Istanbul la 7 iulie 1972 și a fost înmormântat în Mausoleul Regal din palatul Raghadan din Amman.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Enciclopedia universal ilustrada europeo-americana[*][[Enciclopedia universal ilustrada europeo-americana (Spanish-language encyclopedia)|​]], p. 282  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ "Schizophrenia," Time Magazine, 18 august 1952”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Royal Ark