Tadataka Inō

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acesta este un nume japonez. Numele de familie este „Inō”.

Tadataka Inō (伊能 忠敬, Inō Tadataka?), (n. 11 februarie 1745 - d. 17 mai 1818), a fost un topograf și cartograf japonez. Este cel care a completat prima hartă a Japoniei folosind metode moderne de măsurare topografică.

Viața[modificare | modificare sursă]

Născut în Kujukuri, un sat pe malul mării din provincia Kazusa, în actuala prefectură Chiba, Inō a fost adoptat la vârsta de 17 ani de către prospera familie Inō din Sawara (actualmente un district al orașului Katori), în provincia Shimo-Usa. S-a ocupat de afacerile familiei (vânzare de sake și orez) până la pensionarea sa la vârsta de 49 de ani. Atunci s-a mutat la Edo devenind un discipol al astronomului Yoshitoki Takahashi, de la care a învățat astronomie occidentală, geografie și matematică.

Misiunea[modificare | modificare sursă]

În 1800, după aproape 5 ani de studii, shogunatul i-a permis lui Inō să măsoare topografic țara pe proprii bani. Această misiune, care urma să-i consume următorii 17 ani ai vieții, l-a dus de-a lungul întregului țărm japonez și în câteva locuri din interiorul fiecărei insule principale. A petrecut 3.736 de zile făcând măsurători (și călătorind 34.913 kilometri), oprindu-se în mod regulat să-i arate shogunului hărțile făcute. A făcut hărți detaliate (unele la scara 1:36.000, iar altele la scara 1:216.000) a unor părți ale Japoniei, mai ales din Kyūshū și Hokkaidō.

Magnum opus-ul lui Inō, o hartă la scara 1:216.000 a întregului țărm japonez nu a reușit să-l termine până la moartea sa în 1818, dar a fost completat de către grupul său de topografi în 1821. Atunci a fost publicat întreaga sa operă, intitulată Dai Nihon Enkai Yochi Zenzu (大日本沿海與地全図, hărți ale țărmurilor Japoniei). Arată întreaga țară pe 8 pagini la scala 1:216.000, 214 pagini la 1:36.000 și 3 pagini la 1:432.000. Așa-numiteleInō-zu (hărțile lui Inō), multe dintre ele de o acuratețe de 1/1000 grade, au fost folosite (sau hărți bazate pe ele) până prin 1924.

În plus, Inō a scris unele lucrări de topografie și matematică, de exemplu Chikyu sokuenjutsu mondo și Kyukatsu en hassenho.

Comemorarea[modificare | modificare sursă]

Inō este considerat ca fiind unul dintre arhitecții Japoniei moderne. În amintirea sa a fost inaugurat un muzeu în fosta sa locuință din Sawara, iar în 1996 a fost desemnat un loc de importanță istorică națională. În noiembrie 1995 guvernul japonez a scos un timbru comemorativ de 80 Yen, cu portretul lui Inō și o secțiune a hărții sale al orașului Edo. Majoritatea edițiilor complete ale atlasului lui s-au pierdut sau au fost distruse (deseori în incendii), dar o ediție aproape completă a hărții la scală mare a fost descoperită în Biblioteca Congresului din SUA în 2001.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • F. Ogawa, 'Ino Tadataka, les premiers pas de la geographie moderne au Japon', Ebisu 16: 95-119 (1997)
  • JAPAN, An Illustrated Encyclopedia, Kodansha Ltd., 1993

Legături externe[modificare | modificare sursă]