Tablă de șah

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png a8 b8 c8 d8 e8 f8 g8 h8 Chess zver 26.png
a7 b7 c7 d7 e7 f7 g7 h7
a6 b6 c6 d6 e6 f6 g6 h6
a5 b5 c5 d5 e5 f5 g5 h5
a4 b4 c4 d4 e4 f4 g4 h4
a3 b3 c3 d3 e3 f3 g3 h3
a2 b2 c2 d2 e2 f2 g2 h2
a1 b1 c1 d1 e1 f1 g1 h1
Chess zhor 26.png
Tablă de șah cu notație algebrică.

O tablă de șah este un tip de tablă de dame folosită în jocul de șah, care este constituită din 64 pătrățele (opt linii și opt coloane) aranjate în două culori alternative (una luminoasă și alta întunecată).

Culorile sunt numite „negru” și „alb” (sau „luminos” și „întunecos”), deși culorile cele mai folositte sunt verdele închis și cremul pentru tablele folosite în competiții, și umbre naturale de lemn deschis și închis pentru tablele de acasă. Materialele variază; pe când tablele de lemn sunt folosite în competiții de nivel superior, cele din plastic și carton sunt comune pentru partide de nivel inferior și pentru joc neoficial. Cele fabricate din sticla decorativă și tablele din marmură sunt existente, dar nu sunt acceptate în concursuri.

Tabla este structurată similar cu cea folosită la jocul dame. Unele seturi ieftine (în special cele vândute în magazinele de jucării) folosesc pătrate roșii și negre și includ piese pentru ambele jocuri; deși bune pentru jocuri neoficial, acceste table nu sunt acceptate în concursuri, depinzând de regulile competiției sau standardele de echipament.

O tablă de șah este plasată astfel încât pătratul din dreapta jucătorului este unul alb. Mărimea unei table de șah este alesă după mărimea pieselor de șah folosite, și cu pătrate de mărimi între 50mm și 65mm în mărime (2.0 până la 2.5 inch).

Coloanele sunt de două feluri: pe orizontală cu litere de la a la h de la stânga la dreapta din poziția jucătorului cu piese albe și cele pe verticală sunt marcate cu numere de la 1 to 8, 1 fiind mai aproape de jucătorul cu piese albe. Aceasta este o definire standard numită notație algebrică.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de tablă de șah