Subdiviziunile Venezuelei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stat Capitala Stat Capitala
 Amazonas Puerto Ayacucho  Mérida Mérida
 Anzoátegui Barcelona  Miranda Los Teques
 Apure San Fernando de Apure  Monagas Maturín
 Aragua Maracay  Nueva Esparta La Asunción
 Barinas Barinas  Portuguesa Guanare
 Bolívar Ciudad Bolívar  Sucre Cumaná
 Carabobo Valencia  Táchira San Cristóbal
 Cojedes San Carlos  Trujillo Trujillo
 Delta Amacuro Tucupita  Yaracuy San Felipe
 D.C. Caracas  Zulia Maracaibo
 Falcón Coro  Vargas La Guaira
 Guárico San Juan de los Morros  Dependențele federale1 Gran Roque
 Lara Barquisimeto
1 Dependențele federale nu au caracter de stat. Ele sunt o diviziune specială a teritoriului.

Venezuela este împărțită în 23 de state (estados), reședința de județ (distrito capital) corespunzătoare orașului Caracas și Proprietatea Federală (Dependencias Federales), un teritoriu special. Venezuela mai este subdivizată în 335 de municipii (municipios), care sunt împărțite în peste o mie de parohii civile (parroquias). Statele sunt grupate în nouă regiuni administrative (regiones administrativas), care au fost create în 1969 printr-un decret prezidențial; în plus, Venezuela, de-a lungul istoriei, a susținut și continuă să revendice drepturi asupra teritoriul Guyanei de vest care se întinde de la hotarele ei până la râul Essequibo. Acești 159 500 km² au fost denumiți Zona en Reclamación.[1]

Țara poate fi împărțită în zece regiuni geografice, majoritatea fiind corespunzătoare regiunilor climatice și biogeografice. La nord se află Anzii Venezuelei și regiunea Coro, un tract muntos în nord-vestul țării care deține mai multe lanțuri muntoase și văi. La est de această zonă sunt regiuni joase cum ar fi lacul Maracaibo și Golful Venezuelei. Regiunea centrală este paralelă cu coasta și include dealurile din jurul orașului Caracas; regiunea estică, separată de regiunea centrală de către Golful Cariaco, acoperă tot statul Sucre și nordul statului Monagas. Regiunea Insulară include toate insulele Venezuelei: Nueva Esparta și diferite dependențele federale. Delta râului Orinoco formează un triunghi care acoperă Delta râului Amacuro și nord-estul Oceanului Atlantic.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Înainte de Războiul Federal (1859-1863), Venezuela a fost împărțită în provincii și nu în state, cum este situația actuală. S-a presupus, că forțele victorioase vor acorda o mai mare autonomie statelor, dar acest lucru nu s-a implementat. Înte anii 1863 și începutul anilor 1900 au fost numeroase modificări teritoriale, incluzând unirea și separarea unor state. Din acest motiv până în anii 1990 statele au fost lăsate neschimbate. În ultimii ani au fost create trei noi state: Delta Amacuro, Amazonas și Vargas (în această ordine).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ es Ministerio del Poder Popular para Relaciones Exteriores. „Acordul de la Geneva din 17 februarie 1996” (în spaniolă). Arhivat din originalul de la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Subdiviziunile Venezuelei