Stroopwafel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stroopwafel
Origine
Locul de origineȚările de Jos
Informații
Ingredient principalsirop
aluat[*]  Modificați la Wikidata
Alte ingredientesirop
aluat[*]  Modificați la Wikidata

Stroopwafel /„stro: pˌva: fəɫ/ (literal „vafă cu sirop”) este un biscuit tipic olandez format din două vafe subțiri între care se întinde un tip de sirop de caramel numit stroop sau siroop.[1] Primele au fost produse la Gouda, Țările de Jos, în 1784. Există mai multe versiuni pe piață.

Ingrediente[modificare | modificare sursă]

Aluatul pentru vafe este făcut din făină, unt, zahăr brun, drojdie, lapte și ouă. O minge de aluat de marime medie se pune pe un aparat de prăjit vafe. Când vafa este prăjită, și cât este încă fierbinte, se taie în jumatate. Umplutura fierbinte, constând din sirop, zahăr brun, unt și scorțișoară se amestecă între jumătățile de vafe pe măsură ce sunt combinate.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Primul stroopwafel pare să fi fost produs între sfârșitul secolului al XVIII-lea[2] și începutul secolului al XIX-lea[1] de către un bucătar folosind resturi de la brutărie, precum pesmet, îndulcit cu sirop. O legendă atribuie invenția stroopwafel-ului brutarului Gerard Kamphuisen, care le-ar fi preparat pentru prima dată între 1810, anul în care s-a deschis brutăria sa, și 1840, anul la care datează cea mai veche rețetă.[1]

În secolul al XIX-lea, în Gouda existau aproximativ 100 de brutării care făceau aceste vafe cu sirop, singurul oraș în care se făceau până în 1870. După 1870, s-au răspândit și în festivaluri și piețe din afara orașului Gouda. În secolul al XIX-lea, industriile au început să producă stroopwafel. În 1960, doar în Gouda existau 17 fabrici, dintre care patru sunt încă operaționale.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Stroopwafels. Een traditionele Goudse lekkernij Arhivat în , la Wayback Machine.. Gouda-Online.nl. (în olandeză)
  2. ^ History & recipe Arhivat în , la Wayback Machine.Stroopwafelshop.com Arhivat în , la Wayback Machine. (în engleză)