Stromboli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stromboli
Altitudine924 m[1]
LocalizareSicilia, Italia
Coordonate38°47′12″N 15°12′54″E / 38.7866°N 15.2150°E ({{PAGENAME}})
Vârsta200.000 ani
Tipexploziv
Localizare pe hartă
Stromboli se află în Italia3
Stromboli
Stromboli
Stromboli pe harta Italiei

Stromboli este un vulcan activ și în același timp o insulă de origine vulcanică ce aparține Italiei, situată în nordul Siciliei având coordonatele geografice: 38.789°N, 15.213°E. Stromboli aparține, împreună cu insulele: Lipari, Salina, Vulcano, Panarea, Filicudi și Alicudi, de grupa Insulelor Eoliene (sinonim: Insulele Lipare) din Marea Tireniană, care are legătură cu Marea Mediterană .

Erupție (1980)
Erupție (1998)
Erupție (2003)
Stromboli 3D
Satul

Înălțimea platformei insulare atinge altitudinea medie de 926 m, având o formă circulară. Conul vulcanului atinge înălțimea de 3000 m, suprafața insulei fiind de numai 12,6 km².

Vulcanul Stromboli[modificare | modificare sursă]

Vulcanul Stromboli este una dintre atractiile fermecatoarei insule Stromboli situata la nord de Sicilia. Având o formă circulara, conul vulcanului atinge înălțimea de 3000 m. Suprafața insulei este de numai 12,6 km². Vulcanul este faimos prin spectacolul impresionant de lumini ce sunt rezultatul eruptiilor explozive.

Vulcanul Stromboli a erupt aproape continuu de peste 2.000 de ani, ceea ce a făcut să fie supranumit "Farul Mediteranei". Erupțiile din craterele de vârf constau de obicei în explozii moderate, care durează doar câteva secunde, aruncând cenușa, fragmente de lavă incandescenta si blocuri litice la câteva sute de metri in aer, denumirea de erupții de tip strombolian venind tocmai de la acest vulcan.

Activitatea lui este aproape exclusiv explozivă, dar are și erupții efuzive (caracterizate prin curgeri de lava) - una fiind cea din 2002, prima de acest gen în 17 ani.

Stromboli este tot un stratovulcan compus din rânduri alternative de cenușă întărită, lavă si roci vulcanice, iar insula cu acelasi nume se extinde pe măsură ce vulcanul continuă să arunce lava.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Stromboli, Italy”. Peakbagger.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Stromboli

http://www.ziare.com/magazin/fenomen/cei-mai-activi-5-vulcani-din-lume-galerie-foto-1113303