Pix

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Stilou cu bilă)
Salt la: Navigare, căutare
Un pix ieftin.
Un pix de lux

Pixul (sau stiloul cu bilă) este un instrument de scris cu cerneală vâscoasă (pastă sau gel). Este prevăzut cu o bilă mică la vârf, care dozează pasta din rezervor. Există pixuri într-o largă varietate de culori și de tipuri de paste. Există de asemenea pixuri cu mai multe mine de culori diferite. Cuvântul pix poate desemna de asemenea creionul mecanic.

O primă variantă a pixului cu pastă a fost inventată de americanul John J. Loud, care a și obținut un brevet în 1888, dar invenția sa nu a fost comercializată și brevetul a expirat în cele din urmă.

Stiloul cu bilă utilizat și în prezent a fost brevetat ca invenție în 1938, de ungurul László József Bíró, naturalizat în Argentina ca Ladislao José Biro, iar ulterior mulți alți producători și-au protejat prin drepturi de proprietate intelectuală modificările și ameliorările aduse acestuia.[1][2]

Stilourile cu bilă pot varia în lungime, formă și diametru, și sunt făcute de obicei din plastic sau metal, în timp ce bila stiloului e făcută din alamă, oțel, ceramică sau carbură de wolfram[3], cu diametrul de circa 0,7 mm.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Stoyles, Pennie; Peter Pentland (2006). The A to Z of Inventions and Inventors. pp. 18. ISBN 1-58340-790-1. http://books.google.com/books?id=n9FZuxigkTkC&printsec=frontcover&hl=hu#PPT21,M1. Accesat la 22 iulie 2008 
  2. ^ Rolul proprietății intelectuale în progresul economic, Revista Intellectus, nr. 1/2004, p. 17
  3. ^ How does a ballpoint pen work?”. Engineering. HowStuffWorks. 1998–2007. http://science.howstuffworks.com/question683.htm. Accesat la 19 septembrie 2014. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Stilou cu bilă