Stepan Esir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Stepan Esir (în rusă Степан Дмитриевич Есир) (n. 1950, satul Congaz, regiunea Comrat) este un om politic găgăuz din Republica Moldova, care a îndeplinit funcția de președinte al Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri (2003-2008).

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Stepan Esir s-a născut în anul 1950, în satul Congaz din regiunea Comrat. A absolvit Institutul de Agricultură din Chișinău, devenind inginer agronom. Intră în afaceri în anul 1996, conducând companiile "Anstel" și "Astek" (societăți mixte moldo-turcești specializate în exportul produselor agricole).

În urma alegerilor legislative din regiune din toamna anului 2003, Adunarea Populară din UTA Gagauz-Yeri a avut următoarea componență: 17 deputați independenți, 16 din partea Partidului Comunist al Republicii Moldova, un deputat din partea mișcării Ravnopravie, și un deputat din partea Partidului Socialist. Președinte al Adunării a fost ales la 20 decembrie 2003 Stepan Esir, deputat din partea Partidului Comunist din Republica Moldova. Candidatura sa a fost propusă de fracțiunea majoritară a Blocului comuniștilor și independenților “Pentru o Găgăuzie prosperă în componența Moldovei înnoite”, pentru el votând 33 deputați, iar două buletine au fost declarate invalide [1].

Pentru muncă îndelungată și prodigioasă în complexul agroindustrial, contribuție la promovarea reformelor social-economice și activitate organizatorică și legislativă intensă, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat la data de 3 iunie 2005 lui Stepan Esir, Președinte al Adunării Populare a Găgăuziei, Ordinul "Gloria Muncii".

La alegerile din 16 martie 2008, Stepan Esir a fost ales din primul tur ca deputat de Congaz în cadrul Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri, obținând 52.73% din voturile exprimate (adică un număr de 1265 voturi) [2], față de independentul Dmitri Nikolaev care a obținut 1134 voturi (adică 47.27%). El nu a mai candidat pentru postul de președinte al Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri.

Note[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Ivan Kristioglo
Președintele Adunării Populare a UTA Gagauz Yeri
20 decembrie 200316 martie 2008

Succesor:
Ana Harlamenco