Stepan Esir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Stepan Esir
Date personale
Născut (68 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata

Stepan Esir (în rusă Степан Дмитриевич Есир) (n. 1950, satul Congaz, regiunea Comrat) este un om politic găgăuz din Republica Moldova, care a îndeplinit funcția de președinte al Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri (2003-2008).

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Stepan Esir s-a născut în anul 1950, în satul Congaz din regiunea Comrat. A absolvit Institutul de Agricultură din Chișinău, devenind inginer agronom. Intră în afaceri în anul 1996, conducând companiile "Anstel" și "Astek" (societăți mixte moldo-turcești specializate în exportul produselor agricole).

În urma alegerilor legislative din regiune din toamna anului 2003, Adunarea Populară din UTA Gagauz-Yeri a avut următoarea componență: 17 deputați independenți, 16 din partea Partidului Comunist al Republicii Moldova, un deputat din partea mișcării Ravnopravie, și un deputat din partea Partidului Socialist. Președinte al Adunării a fost ales la 20 decembrie 2003 Stepan Esir, deputat din partea Partidului Comunist din Republica Moldova. Candidatura sa a fost propusă de fracțiunea majoritară a Blocului comuniștilor și independenților “Pentru o Găgăuzie prosperă în componența Moldovei înnoite”, pentru el votând 33 deputați, iar două buletine au fost declarate invalide [1].

Pentru muncă îndelungată și prodigioasă în complexul agroindustrial, contribuție la promovarea reformelor social-economice și activitate organizatorică și legislativă intensă, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat la data de 3 iunie 2005 lui Stepan Esir, Președinte al Adunării Populare a Găgăuziei, Ordinul "Gloria Muncii".

La alegerile din 16 martie 2008, Stepan Esir a fost ales din primul tur ca deputat de Congaz în cadrul Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri, obținând 52.73% din voturile exprimate (adică un număr de 1265 voturi) [2], față de independentul Dmitri Nikolaev care a obținut 1134 voturi (adică 47.27%). El nu a mai candidat pentru postul de președinte al Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri.

Note[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Ivan Kristioglo
Președintele Adunării Populare a UTA Gagauz Yeri
20 decembrie 200316 martie 2008

Succesor:
Ana Harlamenco