Stepan Bulgar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stepan Bulgar
Date personale
Născut (70 de ani) Modificați la Wikidata
Curciu, Raionul Bolgrad, RSS Ucraineană, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Republica Găgăuzia
 Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
istoric
jurnalist
personalitate publică[*]
politician
activist social[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba găgăuză
limba rusă
limba moldovenească
limba ucraineană
limba turcă Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicGagauz Halkı  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea de Stat din Moldova

Stepan Bulgar (în rusă Степан Степанович Булгар; n. , Curciu, Raionul Bolgrad, RSS Ucraineană, URSS) este un istoric, scriitor, jurnalist și activist politic din Găgăuzia, unul dintre fondatorii mișcării secesioniste Gagauz Halkı.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Bulgar s-a născut în 1953 în Curciu, în sudul Basarabiei (azi în Ucraina), într-o familie de țărani găgăuzi.[1] A absolvit Facultatea de istorie Universității din Chișinău, specializându-se în istoria găgăuzilor.[2] Lucrările sale științifice au fost influențate de poveștile scriitorului găgăuz Dimitri Karacioban, pe care Bulgar îl cunoștea bine.

În anii 1980 a apărut secția găgăuză a Uniunii Scriitorilor din Moldova, Bulgar fiind un membru activ al acesteia. Tot în aceeași perioadă a devenit unul dintre participanții activi la mișcarea națională găgăuză. În 1988, pe fondul creșterii în popularitate a Frontului Popular din Moldova, ce avea o tentă naționalistă, Bulgar a fondat mișcarea separatistă Gagauz Halkı, fiind ales președintele acesteia în mai 1989. În februarie 1989 a organizat un meeting în fața clădirii Comitetului central al Partidului Comunist al Moldovei, fiind arestat de poliție împreună cu restul participanților.[3] În august 1989 Stepan Bulgar a condus o delegație de găgăuzi, întâlnindu-se la Moscova cu președintele Sovietului Suprem al URSS, Anatoli Lukianov. Aceștia au discutat despre autonomia Găgăuziei în cadrul URSS.[4] Tot în această perioadă a publicat articole în mai multe ziare sovietice în care punea problema autonomiei găgăuze. Acestea au apărut atât în presa rusă, cât și în New York Times.[5] A participat activ la formarea efemerei Republicii Găgăuzia. Datorită activității sale politice, Găgăuzia a fost integrată în Republica Moldova ca regiune autonomă.[6] Ulterior, s-a concentrat pe activitatea științifică, rămânând un activist al societății civile găgăuze.

Pe 10 iunie 2018 a fost distins cu ordinul „Gagauz Yeri”.[7]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://dimpo67.narod.ru/eg_2013/22.pdf
  2. ^ Булгар Степан Степанович | Диссертационный совет по историческим наукам БГУ имени академика И.Г. Петровского (în rusă) 
  3. ^ http://dimpo67.narod.ru/eg_2013/22.pdf
  4. ^ http://dimpo67.narod.ru/eg_2013/22.pdf
  5. ^ http://dimpo67.narod.ru/eg_2013/22.pdf
  6. ^ http://dimpo67.narod.ru/eg_2013/22.pdf
  7. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

â