Statuia lui Grigore Kotovski din Chișinău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Statuia lui Grigore Kotovski din Chișinău.

Statuia lui Grigore Kotovski din Chișinău este un monument ecvestru închinat eroului comunist al războiului civil din Rusia Grigori Kotovski, amplasat în municipiul Chișinău, capitala Republicii Moldova.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Statuia ecvestră a comunistului Grigore Kotovski, participant la războiul civil din Rusia, a fost înălțată în anul 1954 la Chișinău și a fost realizată de către un grup de sculptori și pictori format din Lazăr Dubinovschi, Konstantin Kitaika, I. Perșudcev și A. Poseado, și după planurile arhitectului Fiodor Naumov.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Realizatorii statuii s-au inspirat din sculpturile ecvestre din antichitate (de ex. Marcus Aurelius, Roma, secolul IV), precum și din celebra statuie ecvestră renascentistă a condotierului Gattamelata, Estàtua eqüestre de Gattamelata, realizată de celebrul sculptor Donattello la Padova.

Statuia este turnată din bronz și are o înălțime de 5 metri, fiind amplasată în piațeta din fața hotelului „Cosmos” din Chișinău. Sculptura este montată pe un piedestal din granit roșu și se remarcă prin tratare monumentală. Această statuie a fost prima statuie ecvestră din RSS Moldovenească din perioada sovietică.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • *** - Monumentele Moldovei (Chișinău, 1969), p. 10, 31.
  • Vladimir Bulat - Lazăr Dubinovschi - În albumul «Maeștri basarabeni din secolui XX» (Editura ARC, Chișinău, 2004).