Stanisław Kania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Stanisław Kania
Stanisław Kania -1979-.jpg
Date personale
Născut (92 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Jasło, Polonia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiKnight of the Order of Polonia Restituta[*]
Order of the Builders of People's Poland[*]
Partisan Cross[*]
Work Flag Order, 1st class[*]
Order of the Flag of Work, 2nd class[*]
Ordinul Polonia Restituta în grad de ofițer[*]
Partid politicPMUP
PPR

Stanisław Kania (n. 8 martie 1927, Wrocanka) a fost un politician comunist polonez.

Kania s-a născut în Wrocanka. În 1944, la vârsta de doar 17 ani, s-a alăturat rezistenței anti-naziste poloneze și un an mai târziu, când germanii au fost alungați și comuniștii au preluat controlul întreg al puterii în Polonia, s-a înscris în Partidul Comunist Polonez (Komunistyczna Partia Polski - KPP). În anii 1950, a fost implicat în activități ale tineretului comunist polonez și a absolvit în 1952 Școala de Partid.

În 1980, după ce Edward Gierek a fost forțat să demisioneze din funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Unit Polonez (Polska Zjednoczona Partia Robotnicza - PZPR), ca urmare a crizei tot mai acute a regimului comunist, el a fost cel care a preluat această funcție. El a admis că predecesorii săi au făcut multe greșeli din punct de vedere economic și a pledat pentru colaborarea cu Biserica Catolică și cu sindicatele și organizațiile muncitorești. De asemenea, Kania s-a întâlnit și cu liderul sindicatului Solidaritatea, Lech Wałęsa, pentru discuții în vederea reformării economiei.

A deținut funcția de secretar general al PZPR doar până în 1981, când a fost înlocuit deoarece a criticat URSS pentru faptul că susține un model economic care nu a trecut testul. Succesorul său a fost prim-ministru de atunci, Wojciech Jaruzelski.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Stanisław Kania”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Stanisław Kania, SNAC, accesat în