Stanisław Kania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Stanisław Kania
Stanisław Kania -1979-.jpg
Date personale
Născut (91 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Jasło, Polonia Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Activitate
Premii Knight of the Order of Polonia Restituta[*]
Order of the Builders of People's Poland[*]
Partisan Cross[*]
Q21891702[*]
Q21891706[*]
Officer of the Order of Polonia Restituta[*]
Partid politic PMUP
PPR

Stanisław Kania (n. 8 martie 1927, Wrocanka) a fost un politician comunist polonez.

Kania s-a născut în Wrocanka. În 1944, la vârsta de doar 17 ani, s-a alăturat rezistenței anti-naziste poloneze și un an mai târziu, când germanii au fost alungați și comuniștii au preluat controlul întreg al puterii în Polonia, s-a înscris în Partidul Comunist Polonez (Komunistyczna Partia Polski - KPP). În anii 1950, a fost implicat în activități ale tineretului comunist polonez și a absolvit în 1952 Școala de Partid.

În 1980, după ce Edward Gierek a fost forțat să demisioneze din funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Unit Polonez (Polska Zjednoczona Partia Robotnicza - PZPR), ca urmare a crizei tot mai acute a regimului comunist, el a fost cel care a preluat această funcție. El a admis că predecesorii săi au făcut multe greșeli din punct de vedere economic și a pledat pentru colaborarea cu Biserica Catolică și cu sindicatele și organizațiile muncitorești. De asemenea, Kania s-a întâlnit și cu liderul sindicatului Solidaritatea, Lech Wałęsa, pentru discuții în vederea reformării economiei.

A deținut funcția de secretar general al PZPR doar până în 1981, când a fost înlocuit deoarece a criticat URSS pentru faptul că susține un model economic care nu a trecut testul. Succesorul său a fost prim-ministru de atunci, Wojciech Jaruzelski.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Stanisław Kania", Gemeinsame Normdatei, accesat în 27 aprilie 2014 
  2. ^ SNAC, accesat în 9 octombrie 2017