Spokil

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Spokil
CreatorAdolphe Nicolas
Data creării1887 sau 1890
Vorbită înEuropa
Număr de vorbitori0
Clasificare
Statut oficial și codificare
ISO 639-1fără cod
ISO 639-2fără cod
SIL-
Această pagină poate conține caractere Unicode

Spokil este o limba artificială creată de către francezul Adolphe Nicolas. În timpul anilor 1880, limba artificială cea mai populară era, fără îndoială, Volapük. După un timp de succes scurt, și cu apariția limbii esperanto, un rival mai practic și ușor de învațat, prezintat în 1887, provoacă o scindare rapidă în mișcarea volapukista și mulți dintre cei care o au sprijinit, s-au mers în rândul lui esperanto. Deci, mulți volapukiști voiau să reformeze limba, dar, cu vina creatorului ei, Johann Martin Schleyer, și a intransigenței lui a făcut numeroase schisme care au provocat apariția unor limbi numiți "volapükizi", precum "limba Neutrală" și Spokil.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Spokilul a fost creația unui medic francez născut în La Bourboule, Adolphe Charles Antoine Marie Nicolas (1833-?). Fostul susținător al Volapukului, a început să construiască spokilul în 1890. În 1904 a publicat o carte întitulată: Spokil, limba internațională. Gramatica, exerciții, cei doi dicționarele. La conferința de Paris de la iunie 1907 și convocată de Couturat[1], Nicolas a fost permis să-și apere limba lui, printre celelalte limbile despre care s-a discutat la conferința, erau limba Parla, limba Bolak, limba Neutrală, limba esperanto și limba Ido, care a fost prezentată pentru prima dată la această întâlnire. Spokilul nu a găsit niciodată un sprijin mare, iar astazi este în mare parte uitată. La fel ca și Volapük, spokil este considerat un amestec hibrid de limbă a priori și a posteriori. Unii autori, printre care Nicolas el însuși, o văd ca o pură limbă a priori[2].


Exemplu de text[modificare | modificare sursă]

Rugăciunea Domnului:

Mael nio, kui vai o les zeal;
Aepseno lezai tio mita.
Veze lezai tio tsaeleda.
Feleno lezai tio bela,:uti o zeal itu o geol.
Demai da ni itu ebilai da gelenelas nio.
E no apidai ni o fismena
Stu nibai ni le sfail.


  • Eu vorbesc Spokil= Mi espai Spokil.
  • Ea nu are timp astazi= El no dai aza zaiu.
  • Tu știi unde este cartea mea? Sai ti, go vai mio grul?
  • Aceasta este mașina mea = Lu vai mio piumilla.

Numerele 1-10:

  • ba, ge, di, vo, mu, fa, te, ki, po, nu.



Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Nicolas, Adolphe Charles Antoine Marie (1904). Spokil. Langue internationale. Grammaire, exercises, les deux dictionnaires. Paris: Maloine.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Couturat Louis (17 ianuarie 1868 - 3 august 1914) a fost un filosof, logician, lingvist și matematician francez.
  2. ^ O limba a priori este o limba artificială, cărui vocabular a fost inventat și nu se bazează pe o limbă existentă, în contrast cu o limba a posteriori, care bazează vocabularul în limbile naturale.


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Descărcare a cărtii lui Nicolas (legală)

Un website dedicat către spokilului Arhivat în , la Wayback Machine.