Speedcubing

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Erik Akkersdijk rezolvă un cub Rubic de 3×3×3 în 10.50 de secunde.

Speedcubingul (cunoscut și ca speedsolving sau speed-cubing) este activitatea de a rezolva un cub Rubik cât mai repede posibil. În acest caz, rezolvarea cubului se definește ca realizarea unor serii de mutări care transformă un cub „amestecat” într-un cub în care fiecare dintre cele șase fețe au o singură culoare, diferită de a celorlalte.

Majoritatea cuburilor se vând în variații de 2x2x2, 3x3x3, 4x4x4, 5x5x5, 6x6x6 sau 7x7x7. Aceste variații există până la maximum 17 straturi,[1] însă cubul cu cele mai multe straturi, care se vinde în mod legal, este V-Cube 7, de 7x7x7.[2] Recordul mondial pentru o singură rezolvare a unui cub 3x3x3 într-o competiție este de 4.90 de secunde și a fost realizat de Lucas Etter la River Hill Fall în 2015 .

.[3] Cu toate acestea, rezolvări „mai rapide” au fost înregistrate cu camera video.[4][5]

Speedcubingul este o activitate populară în rândul comunității internaționale a cubului Rubik. Membrii se adună pentru a organiza competiții, lucrează pentru a descopri noi metode de rezolvare, și încearcă să își perfecționeze tehnica. Ca parte a comunității, producătorii de cuburi încearcă să inventeze noi forme de permutare pentru acestea.

Referințe[modificare | modificare sursă]