Smokie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Smokie
Smokie.JPG
Smokie
Date personale
Origine Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Regatul Unit
Gen muzical Glam rock Rock and Roll Soft rock
Ani de activitate 1968 – prezent
Case de discuri Parlophone, Hollywood Records
Membri
Chris Norman (voce și chitară)
Alan Silson (chitară)
Terry Utley (bas)
Pete Spencer (baterie)
Prezență online

Smokie este o formație muzicală britanică de muzică rock, activă în perioada anilor 1968-prezent, formată inițial din Chris Norman voce și chitară armonică, Alan Silson la chitară solo, Terry Utley la chitară bas și Pete Spencer la baterie.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Inițial denumit The Yen, apoi The Sphynx și mai târziu Essence, trupa a fost formată la gimnaziul St. Bede's din Heaton, Bradford, Anglia. A fost compusă inițial din Chris Norman (voce/chitară/pian) (n. Christopher Ward Norman pe 25 octombrie 1950, Redcar, Yorkshine), Terry Uttley (bass/voce) (Terence Uttley, n. 9 iunie 1951, Birkenshaw, Yorkshine), Alan Silson (chitară plumb/voce) (n. 21 iunie 1951, Birkenshaw, Yorkshine) Ron Kelly (n. Ronald Kelly, 1952). În principal aveau concerte în mici cluburi din Bradford precum și în comunitățile înconjurătoare.

În mai 1968, grupul l-a luat ca manager pe Mark Jordan, care i-a sfătuit să redenumească grupul în Elizabethans. În toamna lui 1968 Kelly a plecat din grup pentru a-și continua studiile. În decembrie același an, grupul a avut o primă apariție la televizor la Yorkshine și o primă apariție în revista Calendar, publicație locală de știri și alte evenimente. În august 1969 grupul compune două piese muzicale pentru programul BBC "High Jinx". Încurajați de succes, Jordan i-a făcut să înregistreze primul demo tape. În 1970 casa de discuri RCA manifestă un interes foarte mare pentru această trupă, propunându-le schimbarea numelui în Kindness.

La sfârșitul anului 1970, Dave Eager s-a oferit să le fie manager. Ulterior au concertat cu Rory Storm, cântăreț stil „Mersy Beat” și un contemporan al Beatleșilor.